Bekende (en minder bekende) Vorstenaars tentoongesteld

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
17/10/2008
Zestig historische figuren die op z'n minst een band hebben met Vorst, staan in de Abdij van Vorst in de schijnwerpers. Voor de tentoonstelling groef de Historische en Heemkundige Kring in zijn archieven.

Schrijvers, kunstenaars, helden, burgemeesters, schooldirecteurs, allemaal passeren ze de revue op de tentoonstelling, die nog tot en met 26 oktober loopt. Met foto's, prentbriefkaarten, geboorteakten en andere officiële documenten geeft de Historische en Heemkundige Kring van Vorst een beeld van de personen die om de een of andere reden bekend zijn geraakt. Over elke persoon is er een tekstje dat zijn of haar levensverhaal bondig samenvat. De kring kon daarvoor putten uit het indrukwekkende archief van zijn maar liefst tweehonderd leden.

Nelly De Roover-Dryon is voorzitster van de kring en is onder meer auteur van de rubriek 'Bekende en minder bekende Vorstenaars' in het driemaandelijkse gemeentekrantje. Daarin schrijft ze een portretje van een historische figuur die een straatnaam gekregen heeft.

Heel wat van hen doen een belletje rinkelen: André Baillon, die van 1900 tot 1902 in de Fontaine Vanderstraetenlaan woonde en vooral bekend is geworden met En sabots, Histoire d'une Marie, Un homme si simple en Délires die hij tussen de twee wereldoorlogen schreef. Of de schilder en beeldhouwer Victor Rousseau, die in de Van Volxemlaan 87 woonde en zijn atelier in de Bondgenotenlaan 170B had. Hij sierde onder meer het gemeentehuis met de patroonheilige Sint-Alena of de witmarmeren borstbeelden van koning Leopold III en koningin Astrid in de erezaal.

Beslist eens langsgaan in de Abdij van Vorst, Sint-Denijsplein 9.

:: Meer info op 02-370.22.40

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni