Boek: Leo Timmers

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
29/10/2010
Bij zijn nieuwe uitgever Querido doet de Jetse jeugdauteur en -illustrator zijn intrede met Meneer René, een virtuoos en fantasierijk boekje over het kunstenaarschap waarin de geest van Timmers’ beroemde buurman Magritte rondwaart. Bij Clavis kwam inmiddels nog Groen uit.

Meneer René is de nieuwste creatie van meervoudig kinderboekenprijswinnaar Leo Timmers. Het is een spannend en veelgelaagd verhaal geworden over kunstschilder René (een duidelijke verwijzing naar René Magritte, die 24 jaar lang op een steenworp van Timmers' woonst heeft geleefd). Timmers laat zijn fantasie de vrije loop. Meneer René ontmoet een grasgroene krokodil, een kortslurfolifant, een lief ogende giraf en deugnietachtige geit... Een hele particuliere dierenwereld duikt op uit Timmers' fantasie. Meneer René heeft een artist's block, en is dus niet echt succesvol meer. Op de markt koopt niemand wat van hem. En geen werk betekent geen brood. Daar moet de hongerige artiest moeizaam mee leren leven. Tot een typetje met bolhoed een wonder doet geschieden. Met een goede, dan minder prettige, en tot slot toch uitstekende afloop. De schrijver-tekenaar van het boek heeft paginagrote prenten met veel zin voor detail op papier gezet.

Meer uitgepuurd, op een witte achtergrond zonder nummering, zijn de opvallend directe tekeningen van Timmers bij de tekst van Mark Sperring in het kleuterprentenboek Groen. Gust, een jongetje met die typische bolle ogen die Timmers zo beroemd maakten, komt speels uit de hoek. Zijn zus plaagt hem voortdurend, omdat hij zo tuk is op de kleur groen. Tot Gust heel mondig zijn zusje van antwoord dient. Onderweg krijgt de lezer heel veel woordjes mee. Het verhaal inspireert bovendien om ook andere kleuren aan te wijzen, en weer nieuwe, suppertoffe woordjes te leren.

Groen en Meneer René verschillen visueel erg van elkaar. En toch blijf je de onvergelijkbare hand van de meester herkennen. Echte collector's items.

Groen: Clavis, 32p, € 14,95 (3+)
Meneer René: Querido, 40p, € 14,95 (3+)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni