Bozar krijgt kunst van Ai Weiwei

© Peter Macdiarmid

Paul ridder Dujardin (52), algemeen directeur van het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar), is net terug van de koninklijke missie naar China. Daar bezocht hij gecontesteerd kunstenaar Ai Weiwei, wiens huisarrest zou worden opgeschort door de Chinese overheid.

Dujardin kwam met een symbolische geste van Ai Weiwei terug. “Ai Weiwei is de eerste niet-Belg die een belangrijke gift van kunstwerken doet aan de Europese trust Bozar Foundation. De kersverse Bozar Foundation werd door het Paleis voor Schone Kunsten onder auspiciën van José Manuel Barroso opgericht. De stichting heeft de bedoeling om kunstwerken in de belangstelling te plaatsen die de duurzaamheid van cultuur en de vrije meningsuiting hoog in het vaandel dragen.”

Empathie
Dujardin ging niet alleen op visite bij Ai Weiwei. Ook Luc Tuymans ging mee op bezoek. Tijdens Europalia China, in 2009-2010, hadden beide kunstenaars een gezamenlijke expositie in Bozar: The State of Things. Brussels/Beijing.

Dujardin: “Bozar heeft altijd gewerkt rond het Europees en mondiaal narratief om kunstenaars met verschillende temperamenten met elkaar te confronteren. Het was de eerste keer in vijf jaar dat beide sterke karakterkoppen elkaar terugzagen. Het gesprek in China was zeer confronterend, zag ik in de hotelkamer. Ai Weiwei heeft ons met veel empathie ontvangen. Zo overhandigde ik hem symbolisch mijn paspoort (te zien op Instagram), waarmee het paradigma werd geprikkeld dat hij een vrij man is onder huisarrest.”

Vaste collectie
“Zolang Ai Weiwei leeft, beseft hij dat freedom of speech nog mogelijk is. Als hij naar het buitenland reist, mag hij het land niet meer binnen. Daarom blijft hij in China. Eigenlijk is de man een groot patriot, die in China wil blijven. Mensen beseffen die houding niet altijd,” besluit Dujardin.

Of de Bozar Foundation een vaste collectie opstart voor het Paleis voor Schone Kunsten dat statutair een ‘museum zonder vaste collectie’ is, wou Dujardin niet bevestigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement