Braillemuseum opent deuren (en ogen)

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
23/01/2009
Tweehonderd jaar na de geboorte van Louis Braille, de uitvinder van het schrift voor blinden en zwaar slechtzienden, pakt de Brailleliga uit met een modern gedeelte in haar Braillemuseum. Te horen, te zien en te voelen in de Engelandstraat.

Bingo voor blinden: het bestaat. In het zopas geopende nieuwe gedeelte van het Braillemuseum staan allerlei vrijetijdsspelletjes voor blinden en slechtzienden tentoongesteld. Even opmerkelijk, en van heel praktisch nut in het dagelijkse leven van mensen met gezichtsproblemen, zijn de zakagenda, een toestel om de waarde van bankbiljetten en munten te voelen, een kookboek en een medicijndoosje. In dezelfde ruimte staat didactisch mate­riaal over het braillealfabet opgesteld, zowel voor kinderen als volwassenen. Op een typemachine kan de bezoeker teksten in brailleschrift tikken.

Daarnaast heeft het museum een groot geschiedkundig luik. Een tijdlijn toont blinde mensen, instellingen en het schrift door de eeuwen. De Fransman Louis Braille, wiens tweehonderdste verjaardag dit jaar gevierd wordt, wordt in en buiten het museum geroemd. "Louis was een slimme jongen. Op zijn vijftiende vond hij het brailleschrift uit. Sindsdien is het schrift niet meer verbeterd. Veel heeft hij er zelf niet van kunnen gebruikmaken: hij overleed op zijn veertigste aan tuberculose," vertelt Noëlla Jardin, communicatiemedewerkster van de Brailleliga.

Bezoekers die van het Zuidstation naar het Braillemuseum in de Engelandstraat lopen, letten maar beter goed op bij het oversteken. De speciaal aangebrachte signalisatie voor blinden en slechtzienden doet het niet.

:: Braillemuseum, Engelandstraat 57, 1060 Sint-Gillis. Elke woensdag van 10 tot 16 uur gratis open voor het grote publiek. Groepen kunnen alle weekdagen langsgaan, maar moeten zich vooraf aanmelden op 02-533.32.11 of info@braille.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni