Brussel in feeststemming met Irisfeest en Autoloze Zondag

Alexander Cornet
© Agenda Magazine
07/05/2009
Een gele iris tekent zich af op een donkerblauw vlak, het lijkt wel de zon aan een heldere hemel. Moge die impliciete goedweersvoorspelling, die de Brusselse vlag met enige verbeelding toch is, op 9 en 10 mei volop tot uiting komen tijdens de vijfde editie van het Irisfeest, dat dit jaar tevens de twintigste verjaardag viert van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

U zult uw ogen kunnen uitkijken in de Brusselse straten tijdens het weekend van 9 op 10 mei. En omdat het twintig jaar wordt, stelt het Gewest dit jaar op 10 mei zelfs het Brusselse Parlement open voor rondleidingen en dans- en muziekvoorstellingen. Wij hebben voor u de meest in het oog springende evenementen van het weekend en de voorafgaande feestweek op een rijtje gezet.

Inhuldiging van de grootste stripplaat ter wereld
In het kader van het themajaar BD Comics Strip Brussels 2009 zal op de Grote Markt met een oppervlakte van 500m2 de grootste stripplaat ter wereld worden tentoongesteld. Het thema van de tekening is nog strikt geheim, maar waar komt een dergelijke stripplaat beter tot zijn recht dan in het land van de Smurfen, Nero en Suske en Wiske?
:: 7 > 10.5.2009, Grote Markt

Tous/Iedereen Vedet(tes)
Merk de kwinkslag op in deze titel. "Tous/Iedereen Vedet(tes)" wil aan de vooravond van het feestweekend al een vrolijke, bilingue inleiding zijn op wat komen gaat. Alle Brusselaars met goesting om te dansen zijn uitgenodigd op deze avond, die trouwens door tv-zenders tvbrussel en Télé Bruxelles en radiostation Viva Bruxelles wordt georganiseerd. De boodschap is duidelijk: in Brussel worden dan wel meerdere talen gesproken, dat zal ons niet beletten om samen plezier te maken en cocktails te drinken.
:: 8.5.2009, 22.30, Claridge, Leuvensesteenweg 24, Sint-Joost-ten-Noode

Salvatore Adamo
Natuurlijk behoeft Adamo geen introductie meer. Deze vaandeldrager van het Belgische lied zal samen met tal van muzikale verwanten zoals Maurane en Lio de eerste avond van het Irisfeest afsluiten. De zanger zal het publiek trakteren op een uniek concert waarin hij al zijn grootste hits vanonder het stof haalt, van het geinige 'Vous permettez monsieur' tot 'Les filles du bord de mer".
:: 9.5.2009, 21.00, Paleizenplein

Discokids
"Do you know where your teenager is at 5 o'clock in the morning?" Met die vraag uit een Belgische danceclassic zullen de ouders van de discokids nog niet geconfronteerd worden, maar het pad van alle onheil wordt hier wel al een eerste maal geëffend. Discokids is een "groovy fuif" voor kinderen tussen 2 en 10 jaar met dj's en andere artiesten die tal van initiaties komen geven. Een hele namiddag krijgen de kinderen de kans om te knutselen en te dansen op de muziek van dj Fiësto. En als ze daar moe van geworden zijn, kunnen ze zich een gekke snit laten knippen door een leeuwenkapper.
:: 10.5.2009, 11 > 18.00, Kunstberg, gratis

Opendeur van het Brussels Parlement
Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement krijgt u niet elke dag van de binnenkant te zien. Toch is dit prachtige gebouw meer dan het bezichtigen waard. Op 10 mei krijgt iedereen de kans om eens door de grootse Spiegelzaal te lopen of om een kijkje te nemen in de goed onderhouden tuin. Ervaren gidsen vertellen u alles wat u voorts over het gebouw wilt weten.
:: 10.5.2009, 11 > 18.00, Brussels Parlement, Lombardstraat 69

De tafel van de Brusselaars
Het is belangrijk dat u zich voor 10 mei geen indigestie eet op het Irisfeest. Die gaat u zich de tiende zelf namelijk eten. Als Brusselaar wordt u uitgenodigd om uw beste kookkunsten boven te halen en plaats te nemen aan de 1,2 km lange Tafel van de Brusselaars. Deze loopt van het Brusselse Parlement tot de Zuidmarkt en zal overladen zijn met Brusselse specialiteiten die de naam van Brussel als culinair walhalla alle eer aan doen. En is uw buikje toch nog niet rond gesmuld van al het lekkers op tafel, dan kunt u nog terecht bij de vele standjes die naast het parcours liggen.
:: 10.5.2009, 11.30 > 15.30, Lombardstraat/Zuidmarkt

Hedendaagse dans (vzw Créahm-Bxl)
De vzw Créahm-Bxl (Créativité et Handicap Mental) organiseert geregeld workshops voor mensen met een mentale handicap. Hierin gaan gehandicapten op zoek naar hun geprefereerde manier van expressie, variërend van muziek tot beeldhouwkunst. In deze voorstelling vindt het dansduo Mastic elkaar. Twee jonge vrouwen met de zin om te bewegen en te dansen op muziek van jazzartiest John Zorn. Zonder vooroordelen, maar met de volle goesting.
:: 10.5.2009, 12.30, 14.00, 16.00, Salon, Brussels Parlement, Lombardstraat 69

Piknik Elektronik + PiXL
Helemaal wenselijk is mooi weer voor Piknik Elektronik, een openluchtbuffet waar u op exotische broodjes kauwt terwijl dj's u van een electrosoundtrack voorzien. Geen plaats meer geschikt dus om uw Brusselse vrienden tegen het lijf te lopen dan het pas aangelegde Museumplein, vlak bij het Brusselse Parlement. Het videokunstenaarscollectief PiXL mag de twintigste verjaardag van Piknik Elektronik opluisteren.
:: 10.5.2009, 13 > 23.30, Museumplein, gratis

Frank Tierens + Olivier Dessailly
Ook comedy mag natuurlijk niet ontbreken op het Irisfeest. Met Frank Tierens komt er bovendien een echte Brusselaar het Parlement onveilig maken. Tierens, die al voorprogramma's deed voor Wouter Deprez, is intussen een cultfiguur in het Brusselse met zijn bekrompen, maar toch zo herkenbare typetje Marcel De Wit.
Tierens' sketches worden ten gepaste tijde afgewisseld door een piano- of gitaarnummer van de muzikale autodidact Olivier Dessailly. Deze singer-songwriter haalt zijn inspiratie in de Brusselse straten en noemt zichzelf een soort Bob Dylan, maar dan zonder haar.
:: 10.5.2009, 13.30 > 15.30, Polyvalente Zaal, Brussels Parlement, Lombardstraat 69

Arid
Soms vergeten we bijna dat Arid nog bestaat. Zanger Jasper Steverlinck bracht een coveralbum uit en ook gitarist David Du Pré ging vreemd met andere groepjes, maar afgelopen jaar lag er met All things come in waves dan toch een derde Arid-plaat in de winkel. En dat er voor de muziek van de Oost-Vlaamse groep nog steeds veel mensen warm lopen, bewezen de positieve reacties van (vooral) heel wat tieners.
Steverlinck zou met zijn stem nog steeds de finale van een Europese Freddy Mercury-wedstrijd kunnen winnen en de liedjes van Arid zijn in België tot op heden het beste alternatief voor Coldplay.
:: 10.5.2009, 19.30, Paleizenplein, gratis

De Vijfhoek (bijna) helemaal autovrij
Kader van de festiviteiten is zoals steeds de Brusselse Vijfhoek en net als vorig jaar wordt er ook nu een autoloze zondag aan het gebeuren gekoppeld. Dit jaar zal slechts tweederde van de Vijfhoek autovrij zijn, nadat handelaars geklaagd hadden over misgelopen inkomsten omdat er tijdens de vorige editie in hun stadsdeel amper feestelijkheden waren georganiseerd. Bijgevolg zullen personenwagens enkel het oostelijke deel, beperkt door de centrale lanen (Max, Anspach, Lemonnier), niet kunnen gebruiken. De Kleine Ring rond de Vijfhoek (Kruidtuinlaan, Bischoffsheimlaan, Regentlaan, Waterloolaan en Zuidlaan) en de centrale lanen blijven wel open voor het autoverkeer. Openbaar vervoer en taxi's blijven overal onbeperkt rijden, al zullen zij dat doen aan een maximumsnelheid van 30 km/h.

Zo kunt u zich op 10 mei - Moederdag - bijvoorbeeld door de tram naar het centrum laten voeren om een mooie bos bloemen, en krijgt u bij aankoop van een boeket van 15 euro twee taxicheques van 5 euro cadeau van het Gewest, waarmee u in alle comfort weer naar huis wordt gebracht. Maar als er natuurlijk werkelijk sprake is van die schitterende iris aan een helblauwe hemel, dan gaat u misschien toch liever te voet?

:: Irisfeest/Autoloze zondag
wanneer: 9 en 10 mei 2009
waar: verschillende locaties


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni