Brussel kiest acht kunstenaars voor B-Gallery

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
11/01/2010
De beaujolais nouveau van de hedendaagse kunst est arrivé. De dienst Cultuur van de Stad Brussel heeft een selectie gemaakt van kunstenaars die in 2010 mogen exposeren in haar B-Gallery (gelegen in de Bortiergalerie tussen Sint-Jansstraat en Magdalenasteenweg 55).

Niet minder dan 118 kandidaten, van plastische kunstenaars tot videokunstenaars en fotografen, stuurden een uitvoerig dossier in om kans te maken. Daaruit werden (voorlopig) acht artiesten geselecteerd. Ze mogen van februari tot december 2010 ieder drie weken tentoonstellen.

De Brusselse Sandrine Morgante, pas afgestudeerd en in 2009 in La Cambre genomineerd door de Jury Coup de Cœur, opent het rijtje (vanaf 11 februari). Ze speelt met licht en schaduwen, met grote en kleine beeldprojecties en filmt schilderwerk.

Nadien komt Marie-Laure Delaby (maart), die na Sint-Lukas Brussel al meermaals in Gent en Brussel exposeerde. Haar digitale fotoseries (inktjetprints) brengen je visueel in verwarring, wat tot ambigue gevoelens leidt.

De Schaarbeekse Sandra Biwer, die plastische kunsten (optie tekening) studeerde aan La Cambre, brengt met tekeningen en sculpturen uit papier een eigen verhaal in B-Gallery. Haar vertrekpunt is een vierkant blad papier. Wat zij hieruit tovert, moet u stellig gaan bekijken: onbeschrijfbaar fijn.

En dan is er nog Hélène Amouzou, een fotografe afkomstig uit Togo en laureaat van Poze 2 (in 2008) in Bozar. Ook zij moest een project indienen op maat van B-Gallery. Haar fotografisch werk houdt het midden tussen collages van zelfportretten en bevreemdende, haast surrealistische stillevens.

Voorts zijn er nog Sarah Van Marcke, Elise Eeraerts en Monica Gallab, stuk voor stuk kunstenaars met een eigen identiteit, én de Gentenaar Philip Henderickx, de enige man in het gezelschap. Henderickx stond in november 2009 met olie- en inktschilderingen in het gemeenschapscentrum De Markten. Hij houdt het bij een soort 'sculpture vivante' van referenties aan gruwelijke actuele thema's. Hij stelt dat zijn werk mogelijk op eigen kracht naar de vernissage gaat komen (eind september).

Dat B-Gallery als locatie halverwege de midden-negentiende-eeuwse overdekte passage wat hors circuit ligt voor de pendelaar en de niet-Brusselkenner, mag geen excuus zijn om B-Gallery niet minstens één keer aan te doen in 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni