Brussels regietalent strikt Willeke van Ammelrooy voor kortfilm

© Varvara Pogodina

Niemand minder dan de Nederlandse steractrice Willeke van Ammelrooy zal de hoofdrol vertolken in het afstudeerproject van de Brusselse beloftevolle regisseur Nelson Polfliet. Nog tot eind deze week loopt een crowdfundingcampagne waarmee hij het nodige geld voor de productie van de kortfilm In de Palace probeert in te zamelen.

De kortfilm vertelt het verhaal van de laatste dag in het leven van de 85-jarige cabaretdanseres en -eigenares Elvira. Steeds denkend aan haar overleden man Jean, waart ze rond in het verleden en staat haar lichaam en zaal als een oude schrijn te midden van een gemoderniseerd Vlaanderen. Haar vurigste wens - Jean nog eenmaal terug te zien - brengt bovendien De Duivel op haar pad, net voor haar levenseinde.

“Met In de Palace wil ik het gecombineerd portret weergeven van mijn eigen moeder, namelijk het wulpse showbeest, en mijn eeuwig nostalgische grootmoeder, die zachter was dan een boterkoek en haar dagen spendeerde met terugkijken op al wat gepasseerd was”, zegt Polfliet aan BRUZZ. “Tegelijkertijd vertelt deze film het verhaal van de teloorgang van de Vlaamse en Brusselse cinema’s en variététheaters in de laatste decennia van de vorige eeuw.”

Voor de rol van Elvira wist Polfliet niemand minder dan de Nederlandse steractrice Willeke van Ammelrooy te strikken, iets waar hij naar eigen zeggen al sinds eind 2016 mee bezig is. Een andere bekende naam op de aftiteling is die van cinematograaf Wim Vanswijgenhoven, die met Sprakeloos van Hilde Van Mieghem recent zijn eerste langspeelfilm draaide. De ambitie van Polfliet om van deze kortfilm een geslaagd bachelorproject te maken, staat dan ook buiten kijf.

Spannende campagne
Om In de Palace te kunnen financieren, lanceerde de regisseur enkele weken geleden een crowdfundingcampagne. Zelf investeert hij meer dan 5.700 euro in het project, maar voor de volledige productie – gaande van de huur van het cameramateriaal over het transport en het decor tot de catering – is nog 10.000 euro extra nodig.

Dinsdagavond had Polfliet al bijna 7.000 euro ingezameld. Het wordt dus nog spannend, want de campagne loopt af op zaterdagnamiddag. Als de teller op dat moment niet aan het beoogde bedrag komt, dan is de campagne niet geslaagd en krijgt de regisseur niets.

“Als we dat geld niet bijeen krijgen, dan wordt het heel moeilijk om de film te maken,” zegt hij. “Niet onmogelijk, maar wel heel moeilijk. We gaan nog tot dan mensen blijven aanspreken en -schrijven in de hoop dat ze iets in het project zien. En anders zullen we deze film misschien moeten uitstellen, ook al zijn we ervan overtuigd dat we er nú klaar voor zijn.”

Festivalcircuit
Filmfanaten kunnen Polfliet al kennen van zijn vorige kortfilm Stacey en de alien. Zijn absurde mix van kitsch, musical en stapels fantasie sloeg onmiddellijk aan, want het afgelopen half jaar werd de film al gretig opgepikt in het internationale festivalcircuit, met in totaal vijftien festivalselecties.

Zo werd hij onlangs nog geselecteerd voor het Bucheon International Fantastic Film Festival in Zuid-Korea, nadat hij al in Dubai en op het Brusselse BIFFF vertoond was. Eerder won de kortfilm ook al de prijs voor Beste Fictiefilm op het filmfestival van het Duitse Jena, en de award voor Beste Scenario op het filmfestival van Boekarest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement