Brusselse bibliotheken: Digitaal geletterd in Vorst

An Devroe
© Brussel Deze Week
19/05/2011
Een DS, PlayStation 3 en een Wii hadden ze al in de bibliotheek van Vorst; nu zijn daar ook een Xbox en iPads bijgekomen. Bibliothecaresse Karen Colpaert is zelf met computerspelletjes opgegroeid en volgt de evoluties op de voet.

"Het voordeel van een iPad is dat je hem als een volwaardige pc kunt gebruiken," zegt Colpaert. "Want hoewel er vooral vraag is naar Facebook, YouTube en internet, anticiperen we zo ook op het e-book." In weinig bibliotheken ook zul je iMacs voor de gebruikers vinden, opnieuw een bewuste keuze, legt medewerker Jan Debognies uit: "Na de eerste onwennigheid - oei, een Mac - waren de jongeren er snel mee weg. Zij zijn nu eenmaal digital natives. Maar ook mensen die minder vertrouwd zijn met computers, appreciëren het gebruiksvriendelijke beeldscherm, bijvoorbeeld om een film op af te spelen. Een bib is het aan zichzelf verplicht om nieuwe invullingen te verkennen."

De­bognies ontwierp zelf de website van hun tot bli:b omgedoopte bib ("ontleend aan comics"), een buitenbeentje binnen het BruNO-netwerk. "Wij gebruiken als content management system (CMS) WordPress, dat ons toelaat meer te experimenteren met de lay-out en de functies van de site zoals de integratie van sociale media: slidehows, YouTube-filmpjes, tweets, bli:b's delicious links,... Controle hebben over de look en feel van onze site vinden we belangrijk."

Bib en website spelen met het groen van de ramen, het oranje van de vloer en het friswit van het meubilair, waaronder een mooie boekenmolen van de Nederlandse ontwerper Roderick Vos. De bibliotheek bestaat twee jaar en is een van de meest vernieuwende in Brussel. In een fraai oud kleedje, dat wel, want ze huist in het Brass-gebouw dat de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens eind negentiende eeuw liet optrekken. Op de eerste verdieping kijk je uit op de Van Volxemlaan en het monumentale centrum voor hedendaagse kunst Wiels. De bib focust ook op boeken over hedendaagse kunst, want behalve Wiels zitten ook de dansschool P.A.R.T.S en het ensemble voor hedendaagse muziek Ictus op de laan.

Een intensieve wijkwerking is een andere ambitie. Het bibpersoneel maakt de medewerkers van het plaatselijke consultatiebureau van Kind & Gezin warm voor Boekbaby's. En Brusselleer geeft hier Nederlandse les aan anderstaligen. Er hangt nog een blad op met een elementaire vraag: "Mag ik een koffie, alstublieft?" In de 'wijkhoek' van de bib kun je op een plattegrond zaken aanduiden als 'school', 'park' of 'minder leuk' - de bib wil een beetje een magneet voor jongeren zijn. Het gebouw, waar ook een vrije radio en het Franstalige cultureel centrum van Vorst gevestigd zijn, leent zich daar uitstekend toe. De 'machine­zaal' kwam al van pas voor een talencasino en een Wii-workshop tijdens het bli:bfeest. Maar Colpaert zag ook al spontaan dingen gebeuren. "Jongeren eigenen zich de zaal soms toe. Er staat een podiumpje waar ze improvisatietheater spelen, beter dan op straat, toch?"
-------------------------
Van Volxemlaan 364, 1190 Vorst, 02-343.20.04

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws, Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni