Brusselse lookalikes zijn een uitstervend ras

Dimitri Vandezande, Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/06/2006
Iedereen kent wel iemand die zich na enkele glazen alcohol aan een imitatie van een muziekster waagt. Meestal wordt die eens stevig uitgelachen, maar dat is niet bij elke imitator zo. Sommige mensen maken er hun broodwinning van, en als ze een beetje geluk hebben, mogen ze zelfs optreden voor hun rolmodel. Brussel Deze Week sprak met Michael Jackson en Claude François.

Stel u voor: u wandelt op een mooie zaterdagmiddag rond een vijver in een park bij Gaasbeek. Een helikopter komt overgevlogen en landt wat verderop op een grasplein, waar een feest aan de gang is. Politie en bodyguards omsingelen het toestel en helpen iemand het trapje af. Niemand gelooft zijn ogen, tot hij begint te zingen. Hij - Michael Jackson! Vijf minuten later vliegt hij weg en blijft iedereen stomverbaasd achter.
Natuurlijk was het de echte King of Pop niet. Het was Christophe Leques­ne (34), een lookalike van Michael Jackson. "Ik ben altijd een grote fan geweest. In 1988 moest mijn toekomstige vrouw voor een duikclub een kleine show organiseren. Ik had een paar danspasjes geleerd, make-up aangebracht en een domme pruik opgezet. Na de show was iedereen verbaasd. Ik werd nog eens gevraagd als lookalike van Michael Jackson, en na een tijdje had ik al naam gemaakt. Over heel Europa heb ik ondertussen opgetreden, van Slovenië tot Duitsland."

François Vincent (44) kruipt al 28 jaar in de huid van Claude François. "Mijn broer was vroeger imitator van Cloclo (de bijnaam van Claude François, red.). Toen ik hem zag zingen, dacht ik dat hij de echte was. Op 11 maart 1978 is de echte Cloclo gestorven, en toen is mijn broer er meteen mee gestopt. De dag erna - ik was toen zestien - heb ik de fakkel overgenomen. Mijn eerste show heb ik thuis gegeven, toen mijn ouders er eens niet waren. En het duurt nu al 28 jaar."

Rechtszaken
Het leven van een lookalike is niet even glamoureus als dat van de echte sterren. "Je kunt er moeilijk van leven in België," zegt Lequesne. "Ik werk in de horeca en repeteer na mijn uren. Zeker sinds het proces (waarin Jackson werd beschuldigd en vrijgepleit van pedofilie, red.) heb ik veel minder vraag. Door de affaire treed ik niet meer elk weekend op. Maar ook in de showbizz gaat het naar beneden. Ik hoor van andere mensen uit het milieu dat ze het moeilijk hebben."

Sommige lookalikes slagen er dan weer wel in van hun hobby hun beroep te maken. François 'Cloclo' Vincent is drie jaar geleden gestopt met werken, hij leeft nu van zijn artiestenbestaan. "Als ik geen shows heb, dan organiseer ik karaokeavonden. Maar ik ben volgeboekt tot juni 2007, dus van karaoke zal er niet veel in huis komen. Het is spijtig, maar sinds er mij een rechtszaak boven het hoofd hangt (hij wordt beschuldigd van schending van de eerbaarheid van een ex-danseres zonder geweld of bedreigingen, red.), heb ik veel meer vraag."

Claudettes
Bij elk optreden wordt Vincent gevolgd door drie à vier bussen met fans. Zijn fanclub telt zo'n tweeduizend leden. Sommige fans zijn zo vurig dat ze hem de kleren van het lijf rukken. "Er komen zowel mannen als vrouwen naar mijn optredens. Waarom mannen? Om naar de Claudettes (de danseressen van Claude François, red.) te komen kijken. Als het voor mij is, dan zijn ze volgens mij half homo. Claude François heeft zelf gezegd dat de mannen voor de Claudettes komen en de meisjes voor hem. Er wordt soms zelfs gevochten. Een vrouw, bijvoorbeeld, die niet blij is dat haar man naar een Claudette staart, en losse handjes krijgt."

Christophe 'Wacko Jacko' Lequesne heeft geen fanclub, maar hij krijgt wel erkenning van de grootste Michael Jackson-fanclubvereniging. "In 2001 hebben ze mij opgemerkt. Ik ben toen naar New York gevlogen en heb daar vijftien minuten mogen optreden voor de echte Michael. Achteraf mocht ik zijn hand schudden en zei hij: 'You must practice every day to be as good as you are.'"
De twee lookalikes lijken niet alleen op hun idolen, ze zingen ook net zo. Lequesne kreeg daarvoor in 2001 de most successful European Michael Jackson sound & look-a-like prize van Sony Duitsland. Vincent brengt in september zijn achtste cd uit, met eigen nummers, getiteld Mon universum.

Pirouettes
Sommige lookalikes gaan zo ver dat ze naar de plastische chirurgie grijpen. "In Amerika vraag je voor je verjaardag een bezoekje aan de plastisch chirurg," legt Lequesne uit. "Ik zou dat nooit willen, want ik vind dat je dan een deel van je persoonlijkheid verliest. Ik heb nu een kind van vijf en een normaal leven zoals elke mens. Maar met een beetje make-up is de gelijkenis helemaal niet zo slecht."
Vincent heeft geen behoefte meer aan 'tonnen' make-up om op zijn idool te lijken. "In het begin van mijn carrière gebruikte ik veel schmink. Sinds een drietal jaar heb ik eindelijk begrepen dat ik meer François Vincent moet zijn dan Cloclo. De zoon van Claude had mij dat al lang geleden gezegd, maar het heeft een tijd geduurd voor ik het doorhad."

Vincent en Lequesne zijn niet van plan om eeuwig door te gaan als lookalike. "Sinds drie jaar geef ik danslessen in Aalst," vertelt Leques­ne. "Eerst was het voor diehard-fans die Jacksons danspassen wilden leren. Na een jaar kwamen er ook gewone dansliefhebbers bij. Ik heb nu mijn stijl vermengd met die van Jackson. Het is een groot succes. Er komt zelfs elke week iemand speciaal uit Nederland voor twee uur dansles. Ik hoop nog een paar jaar te kunnen optreden. Natuurlijk besef ik wel dat ik niet tot mijn zestigste kan voortdoen. Daarom die danslessen, dat is iets anders."
Vincent hoopt ooit op de planken van Vorst Nationaal te staan. "Ik weet niet of het ooit zal lukken, het is een uitdaging. Zelfs als ik maar voor drie- of vierduizend mensen mag optreden - je m'en fous. Zolang ik mijn pirouettes kan doen, blijf ik verder gaan. Ik beweer niet dat ik tot mijn zestig zal optreden. Maar momenteel heb ik nog de fysieke kracht en de goesting. Kijk maar naar Johnny Hallyday, die speelt toch ook nog altijd?"
Na al die jaren zijn Vincent en Leques­ne meer en meer hun eigen ding gaan doen. Vincent leeft van zijn artiestencarrière, terwijl Leques­ne het rustiger aan doet. "Michael Jackson kan nooit buitenkomen zoals jij en ik," zegt Lequesne. "Hij kan geen voet buitenzetten of de mensen klampen hem aan. Ik zou niet met hem willen ruilen, echt niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni