Brusselse reuzen behoren tot werelderfgoed

© FM Brussel
25/11/2005
De Unesco heeft de reuzenfiguren van de Meyboomstoet in Brussel erkend als cultureel erfgoed. Vanuit heel de wereld werden kandidaturen ingestuurd voor een plekje op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Brussel is bij de gelukkigen en ziet zijn reuzen aan het werelderfgoed toegevoegd worden.

Voor de Poepedroegers van de Meyboom is het een belangrijke dag. "Vandaag zijn ons reuzen en het feest van de Meyboom geklasseerd als werelderfgoed en dat is heel belangrijk. Nu gaan we toch een beetje attentie moeten doen, zoals men dat in Brussel zegt, en zorgen dat onze stoet er toch een beetje beter uitziet," zegt Jean-Louis Gekiere van de Meyboom. "Maar we gaan niets aan de sfeer van het feest veranderen. Een traditie moet een traditie blijven."

De reuzentraditie gaat in onze contreien al zeer lang mee. Vorig jaar was het al de 696ste editie van de meyboomplanting. De Brusselse reuzenfamilie bestaat momenteel uit zeven reuzen, waarvan Pietje uit 1982 de jongste is.

Naast de reuzen van de Meyboom zijn ook de ommegangen in Dendermonde en Mechelen erkend. Ze maakten allemaal deel uit van een dossier met reuzen en drakenfiguren uit ommegangen in Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni