Bulex viert 18de verjaardag met 18 dj's

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
01/05/2008
Bulex bestaat alweer achttien jaar. Wat ooit begon als newwave-feestjes onder vrienden, is uitgegroeid tot een begrip. Maar het was niet makkelijk, zegt Dominique Speeckaert. "En onze situatie blijft precair: binnenkort moeten we hier weer opkrassen om plaats te maken voor de nieuwe politieschool."

'Dit gebouw was een school voor schipperskinderen," legt Dominique Speeckaert uit. Speeckaert ligt aan de basis van Bulex, een vzw die op 1 mei 1990 het licht zag. Die datum is niet uit de lucht gegrepen: "We zijn geen communisten, maar de datum heeft toch een symbolische waarde. We hadden toen geen vast werk en hebben dat eigenlijk nog altijd niet."

Al een aantal jaar zit Bulex in de Ancienne École de la Battelerie. De vzw huurt het gebouw voor een symbolisch bedrag van de Stad Brussel, maar het is een precair contract, de Stad kan het elke maand stopzetten. "Dat schrikt ons niet af. We zijn al zo vaak geweerd, en altijd hebben we een nieuwe plek gevonden. Al begint het aantal leegstaande panden in Brussel af te nemen. Als er mensen zijn die een goede locatie kennen, dan mogen ze me altijd een seintje geven!"

De Battelerie ligt op het industrieterrein naast Thurn & Taxis. Het gebouw stond zo'n vijftien jaar leeg, en dat merk je, het heeft iets van een kraakpand. Maar Speeckaert benadrukt dat ze daar legaal zitten en dat alles volgens de veiligheidsvoorschriften verloopt. "In het begin kregen we vaak bezoek van de brandweer. En dat is goed, want we willen onze gasten ontvangen zoals het hoort. We zitten hier nu twee jaar en ik heb de buurt zienderogen zien veranderen. De stoep werd her­aangelegd, er is een bushalte bijgekomen en straatverlichting. Bij onze vorige uitvalsbasissen zagen we de buurt ook keer op keer verbeteren. Het beste voorbeeld is onze allereerste zaal, het Volkshuis van Sint-Gillis. In 1990 was de Parvis nog een verlaten plein waar je beter niet kwam. Mede dankzij onze feestjes is het herontdekt. Toen Charles Picqué het Volkshuis wilde omvormen tot cultureel centrum, werden we bedankt voor bewezen diensten."

Daarop volgde een aaneenschakeling van locaties waar de Bulex-feestjes plaatsvonden en waar ze opnieuw moesten opkrassen: in Evere naast het gebouw van de Vlan in de Mommaertslaan, in het postgebouw van Thurn & Taxis voordat dat gerestaureerd werd, in de Hippodroom van Groenendaal, in de Ravensteingalerij, het RAC... De enige vaste waarde tijdens al die onzekere jaren was het Bulex-kantoor in Sint-Gillis.

De Bulex trekt elke eerste zaterdag van de maand 1.000 tot 1.500 bezoekers met optredens, tentoonstellingen, straattheater en uiteraard dj's in het complex van 2.500 vierkante meter. "Vijf dj's draaien in verschillende zalen en ook op de binnenplaats allerhande muziek: funk en disco, zigeunermuziek en salsa, elektro en techno. En uiteraard is er Ben DJ, dé Bulex-dj die van alles draait. Ben is er al sinds het begin, en net als de meeste van onze dj's is hij van huis uit geen dj, wel fotograaf." Naast de fuiven heb je nog de JeudiBars. Elke donderdagavond kun je om acht uur deelnemen aan een jamsessie, gevolgd door een optreden om halfelf. Daarna neemt een dj het publiek op sleeptouw tot een stuk in de nacht.

Voor de achttiende verjaardag heeft Speeckaert iets speciaals in petto. Op 1 mei, de verjaardag, zijn er de gewone JeudiBars, al is het een speciale versie: de hele avond is georganiseerd door mensen die even oud zijn als de vzw. Een stagiair van achttien jaar heeft een avond geprogrammeerd met een muziekgroep waarvan de muzikanten ook achttien zijn, gevolgd door een achttienjarige dj. Op zaterdag 3 mei is dan het echte verjaardagsfeest. Ook daar draait het allemaal om het cijfer 18. "We beginnen om 18 uur met 18 dj's in 18 verschillende ruimtes. Er zal zelfs een dj zijn op 't toilet, DJ Prout. Die zorgt altijd voor een spetterend toiletfeest! Ben DJ speelt buiten, en alle uithoeken van de Batellerie worden voor deze speciale gelegenheid gebruikt. Donderdagavond staat in het teken van de verjonging, maar op zaterdagavond hoop ik ook de anciens terug te zien."

:: Bulex, Claessensstraat 10, 1020 Laken. Donderdagavond 1 mei gratis vóór 22 uur, daarna 5 euro. Zaterdagavond 3 mei 8 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni