Carrousel : Ik en den Théo / Théo et moi

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
09/07/2007
Een accordeon, een drumstel en een paar talen - waaronder vooral Nederlands en Frans: meer denken Piet Maris en Théophane Raballand van de populaire Brusselse band Jaune Toujours niet nodig te hebben om een jong publiek loos te laten gaan.

"Eigenlijk waren we gevraagd om eens na te denken over een soort Jaune Toujours for kids," zegt Piet Maris, "maar de energie die kan vrijkomen als we met de hele groep spelen zou voor kinderen misschien soms toch wat te overweldigend kunnen zijn. Al kan mijn dochter van vierenhalf er nog redelijk goed tegen. Uiteindelijk ben ik met onze drummer nummers beginnen te schrijven. De combinatie van accordeon en drum is al zo oud als de straat en ze werkt. Kijk maar naar de cafés in de Marollen. Je kunt veel vertellen met die twee instrumenten. Toen Théo en ik bezig waren, belandde hier thuis trouwens een dvd uit de bibliotheek met De Film van Ome Willem (een Nederlands televisieprogramma uit de jaren 1970 en 1980 voor kinderen, waarin Ome Willem allerlei geinige liedjes begeleidde op zijn drumstel, mb). Dat was de richting die we uit wilden."

De drummer waar Maris al jaren mee samenwerkt is Théophane Raballand. "Veel van de producties die onder ons label Choux de Bruxelles tot stand komen (niet alleen Jaune Toujours, maar bijvoorbeeld ook Mec Yek opereert onder dat label, mb) zijn wel op een of andere manier gebaseerd op wat wij samen doen. Théo is eigenlijk een Fransman uit Nantes, maar hij woont al heel lang in Brussel. Een jaar of tien jaar geleden was ik op zoek naar een drummer en schuimde ik in Brussel alle concerten af. Ik heb Théo uiteindelijk gevonden tijdens een voorronde van de Biennale de la Chanson française, waar hij ongelooflijk opviel. Hij was toen nog percussionist bij de dansopleidingen van P.A.R.T.S., maar uiteindelijk heeft hij toch toegehapt. De liedjes die we samen brengen in Ik en den Théo/Moi et Théo zijn allemaal nieuw en het schrijven ging redelijk vlot. We wilden liever niet de klassieke kinderliedjes nog eens hernemen en we wilden er ook geen muziektheater van maken. Het moest beweeglijk zijn, en zich concentreren op de muziek en de interactie met de kindjes. Hen allemaal op een stoel laten zitten om alleen maar te luisteren, hou je maar tien minuten vol. De liedjes hebben dan ook een vrij hoog meestampgehalte. Maar de chaos blijft beheersbaar."

Tweetalig
De liedjes gaan over uiteenlopende zaken die kinderen kunnen bezighouden. Maris: "Over internet en het feit dat kindjes er geen boodschap aan hebben om hun broers, zussen of ouders de hele tijd aan de computer te zien zitten, alsof ze in een andere dimensie vertoeven. Over superhelden en wat de kinderen later willen worden. Over naar bed gaan maar nog niet moe zijn en goesting hebben om te fuiven… Er is ook één nummer waarop ik stoer doe op mijn elektrische gitaar, en een nummer waarin ze Théo mogen aansporen om sneller te drummen. Bij de 'Winkelsong', mogen ze zelf bepalen wat ze in de winkel kopen en roepen ze ons echt de oren van het hoofd. Dat hebben we tenminste gemerkt bij onze eerste try-outs en daar zullen we nog verder naar zoeken. Op 11 juli zal het de derde keer zijn dat we het programma spelen."

Maar dan hebben we het belangrijkste nog niet verteld. Dat Ik en den Théo/Moi et Théo een tweetalig concert is. "We kunnen onze liedjes gemakkelijk vertalen van het Frans naar het Nederlands en ook stukjes ervan in het Nederlands en stukjes in het Frans zingen. De kindjes in de Brusselse klassen zijn vaak meertalig, maar het onderwijs speelt daar nog altijd niet echt op in. Wij hebben al gemerkt dat sommige kinderen verwonderd opkijken als hun vriendjes dingen kunnen begrijpen en zeggen in een taal die ze niet kennen. Zo leren ze dat ook naar waarde schatten."

:: Ik en den Théo / Théo et moi - Piet Maris en Théophane Raballand
datum: 11 juli om 16.30 uur
locatie: De Markten, Oude Graanmarkt 5, Brussel - 02-550.19.14
inkom: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni