Cocoon: Waar rust mijn boek?

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
13/11/2008
Eén groot inspiratieplatform of 'vision hub' op Cocoon staat volledig in het teken van de zelfverrijking via het boek. Een stand die ook op de Boekenbeurs in Antwerpen had gepast.

Dat meer en meer jonge designers een boekenrek of -rangeersysteem ontwerpen, is geen toeval. Het sluit aan bij de trend waar de beurs Cocoon op inspeelt. In het kruispuntplatform Mind wordt gezocht naar 'verdieping'. Dit werd uitgewerkt rond het idee dat mensen weer meer lezen. Er staat een hele bibliotheek tentoon, maar geen alledaagse, en zeker geen saaie. Het decoratieve element blijft van tel, ook al heeft een boek genoeg aan een plank als het niet in de hand genomen wordt. De trendy boekenkasten, -leggers en -rekken die geëtaleerd staan, zijn samengebracht door Design Vlaanderen en de Communauté Française. De stand is gevuld met wat al op de markt is (en dus ook gekocht kan worden; hier geen prototypes) en zich in de trend inschakelt.

Een aantal rangeersystemen zijn eenvoudig, sober en tijdloos. Bijvoorbeeld de 'boekenharp' van Bieke Hoet, waarin boeken met een clip aan nylon draden ophangen. Andere rekken hebben complexe vormen, waar ingenieus designerswerk aan voorafging, zoals For my books only van Guy Charles, een soort meeneembibliotheek. Of de Lightbrary, een chic ogend systeem van lichtgevende planken van Peter Van Oote­ghem. Bij Recto-Verso van Emma­nuel Gardin kan de lezer de tweekleurige metalen boekenhouders zelf plooien, om zo een unieke boekenwand samen te stellen.

Vaak is ook een humoristisch trekje aanwezig, te zien bij de persiflages naar het verleden, zoals bij Maarten De Ceulaer. Hij verft oude strijkijzers en hergebruikt ze als boekensteun. Ook archaïsche vormen duiken op, zoals in de stapelblokken Box van Charles Kaisin of de boomtak van Unaganga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni