Concrete centen voor Abstracte Kunst?

An Devroe
© Brussel Deze Week
07/10/2010
De André Garitte Foundation droomt hardop van een Museum voor Abstracte Kunst. Een gebouw heeft ze al: het pand dat grenst aan het René Magritte Museum in Jette. Een stevig fundament voor de collectie is er ook al. De Antwerpse kunstliefhebber André Garitte, conservator van het René Magritte Museum, verzamelt al drie decennia werk van de vertegenwoordigers van de eerste (jaren 1920) en de tweede generatie (jaren 1950) abstracte kunstenaars.

Op dit moment is er in het huis van Magritte een selectie van die zeshonderd werken, van meer dan honderd kunstenaars, te zien. Maar voor er een Museum voor Abstracte Kunst komt, moet het pand van drie verdiepingen en vijftien ruimtes nog gerestaureerd en ingericht worden. Daarom is de Garitte Foundation op zoek naar sponsoring; de kosten worden op enkele honderdduizenden euro's geraamd. Alle giften zijn fiscaal aftrekbaar via de Koning Boudewijnstichting. Het is de bedoeling dat beide musea via een doorgang op de tweede verdieping met elkaar verbonden worden. Op die manier kunnen de twee grootste creatieve kunststromingen van de twintigste eeuw - surrealisme en abstracte kunst - bij elkaar op bezoek. René Magritte is zijn carrière ook als abstract kubist begonnen, en had contact met verschillende kunstenaars uit de eerste generatie, zoals Flouquet, Servranckx en Maes. Het Museum voor Abstracte Kunst zal worden gerund door het team van het René Magritte Museum, maar hoopt dankzij subsidies op extra personeel.

Wereldwijd zijn er maar enkele musea voor abstracte kunst: in een van de casas colgadas (hangende huizen) in het Spaanse Cuenca en het Muzeum Sztuki in het Poolse Łódz, en ook het Guggenheim Museum in New York focust op abstractie. Een dergelijk forum voor de Belgische abstracte kunstenaars ontbrak nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni