Couleur Café schrapt optreden Beenie Man

© brusselnieuws.be
22/06/2010
De omstreden Jamaïcaanse dancehall artiest Beenie Man wordt geschrapt van de affiche van Couleur Café. De muzikant krijgt veel tegenkanting omwille van zijn homofobe teksten. Eerder dreigde Brussels staatsecretaris Bruno De Lille (Groen!) ermee de subsidies van Couleur Café in te trekken als de organisatie Beenie Man liet optreden.

"I'm dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays," zong Beenie Man in een van z'n nummers.

"Zo'n haatdragend artiest programmeren kan echt niet door de beugel want veel mensen kijken op naar muzikanten," laat Bruno De Lille via zijn woordvoerster weten aan brusselnieuws.be. De staatssecretaris is verwonderd dat een festival dat multiculturaliteit en tolerantie uitdraagt een dergelijke artiest op de affiche plaatste.

De Lille dreigde zelfs de gewestelijke subsidie aan het festival in vraag stellen op de eerstkomende ministerraad nu donderdag. Onder druk van De Lille en enkele grote festivalsponsors zoals de Nationale Loterij haalde Couleur Café Beenie Man uiteindelijk van de affiche.

Het festival houdt vol dat de hetze onterecht is. In 2004 en in 2007 tekende Beenie Man charters waarin hij belooft zijn homofobe repertoire niet meer te zullen brengen. Beenie Man ondertekende ook een extra clausule in het contract met Couleur Café waarin staat dat hij geen homofobe teksten zal brengen.

"Wij zijn verbijsterd door de grootte en reikwijdte van de anti-Beenie Man campagne die door enkele holebi verenigingen werd opgezet. In deze campagne heeft men niet geaarzeld om de reputatie van het festival in diskrediet te brengen, niet alleen ten opzichte van ons publiek, maar ook naar onze openbare en privésponsors en naar de pers toe. We zijn erg teleurgesteld dat deze verenigingen niet eerst hebben geprobeerd om hierover een dialoog op te starten met ons," luidt het in het communiqué van Couleur Café.

Op Mo.be wijst de Vlaamse Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi's (WISH vzw) er op dat Beenie Man in december 2009 nog homofobe songs bracht in Oeganda. Daar was een wet in de maak die de doodstraf eist voor homo's.

Volgens WISH vzw is het onverantwoord dat er sponsor- en belastinggeld wordt gebruikt voor het optreden van Beenie Man. Dat stond nu zaterdag gepland op de 21ste editie van Couleur Café.

Beenie Man werd eerder op het Parkpop-festival in Den Haag ook van de affiche gehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni