Crisis bij Atelier 340 Muzeum

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
08/06/2005
Het kunstencentrum Atelier 340 Muzeum zit op zwart zaad. Woensdag dreigde het centrum zelfs zijn erfpachtrecht op de huisjes in de De Rivierendreef - en daarmee zijn onderkomen - te verliezen.

Wodek Majewski, die zich président-concierge van Atelier 340 noemt, begon in 1979 met zijn kunstencentrum in Jette. De gemeente besloot hem te helpen en in 1993 kreeg de vzw Atelier 340 een zestal huisjes in de De Rivierendreef voor dertig jaar in erfpacht. Voorwaarde was dat Majewski de huisjes renoveerde en ze gebruikte voor tentoonstellingen of andere activiteiten van beeldende kunsten.

Om de renovatie te financieren ging de vzw een lening aan waarbij de erfpacht in onderpand werd gegeven. Maar omdat die lening niet langer werd afbetaald, besloot de financiële instelling het erfpachtrecht publiek te laten verkopen. Ook een andere schuldeiser, de fiscus, liet van zich horen. Atelier 340 had immers ook de onroerende voorheffing niet betaald.

Via zijn conseil spontané, een groep van bedrijven die Atelier 340 steunt, en enkele andere mecenassen wist Wodek begin deze week het grootste deel van het verschuldigde geld bijeen te krijgen. Bij het ter perse gaan van deze krant zag het er dan ook naar uit dat de openbare verkoop niet doorgaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni