Dan Lacksman: 'Vinyl is pure nostalgie'

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
11/08/2013
Met Telex scoorde hij wereldhits waar nog steeds aan gerefereerd wordt door de meest hippe groepen en artiesten. Als producer loodste hij onder andere Lio en Deep Forest naar de top van de hitparade. Met zijn nieuwste cd Electric Dreams vergast Dan Lacksman ons op pure Telex gehuld in een hoes getekend door Ever Meulen.

Vanwaar de drang om opnieuw zelf in de spotlights te staan?
Dan Lacksman: "Een samenloop van omstandigheden. Al jaren verzamelde ik maquettes van songs die ik ooit wel eens wilde afwerken maar door de drukke bezigheden met mijn studio en mijn producerswerk had ik nooit de tijd. Mijn dochters Caroline en Alice spoorden mij aan om uiteindelijk alle knopen door te hakken. Perfectionistisch als ik ben, offerde ik vorig jaar mijn vakantie op om precies te bereiken wat ik wilde."

'Mac Or PC' is een van de titels op je nieuwe cd. Voor jou internet, cd of vinyl?
Lacksman: "Zeker geen vinyl, dat is pure nostalgie. Internet eventueel maar uiteindelijk verkies ik cd of aanverwante geluidsdragers wegens de geluidskwaliteit. Op dat gebied wordt nog steeds vooruitgang geboekt. Paul McCartney bracht recent zelfs van een aantal nummers de niet gemasterde versies uit. Zo hoor je wat er effectief in de studio opgenomen werd, net alsof je er zelf bij was. Dat geeft echt een kick. Belangrijk is dat je met de juiste persingfirma's werkt want daar heb je ook een groot verschil in. Steve Jobs was trouwens een totaal nieuw opnamesysteem aan het ontwikkelen samen met Neil Young. En dat de cd afgedaan heeft, geloof ik niet. De nieuwe van Daft Punk verkocht al een paar miljoen keer. Hoe verklaar je dat dan?"

Van Moby tot David Guetta en van Depeche Mode tot Carl Craig, ze citeren o zo graag Telex. Volg je de huidige electroscène op?
Lacksman: "Natuurlijk. Zo werk ik in mijn studio regelmatig met dj's waaronder Vito de Luca aka Aeroplane die voor Justin Timberlake een remix maakte. Veel van die jongens knutselen eerst een beetje op hun homecomputer maar komen uiteindelijk bij mij in de studio terecht omdat ik al die vintage moogs en synthesizers staan heb. Met het duo Soldout heb ik ondertussen ook nauwe banden."

Dan Lacksman live tijdens Brussels Summer Festival op 12/08 om 19.00. Meer info op www.bsf.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni