Danse Balsa Marni & Raffinerie: not strictly Balsa

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
03/06/2006
Wordt juni in de toekomst de Brusselse dansmaand? Eigenlijk is ze dat nu al een beetje. Zowel in Molenbeek, Elsene als Etterbeek staan er de komende weken voorstellingen op het programma onder de noemer 'Danse Balsa Marni & Raffinerie'. Het festival wordt georganiseerd op een moment dat elders het cultureel seizoen op zijn einde loopt. Eerder heette het Danse à la Balsa en Danse Balsa Marni, maar voor de tiende editie werd er weer een partner bij gevonden.

Er hebben dit jaar trouwens ook voorstellingen plaats in Espace Senghor. En als het afhangt van Christian Machiels, de artistiek directeur van La Balsamine, mag het aantal organiserende culturele instellingen nog toenemen. Hij droomt luidop van een Brusselse dansmaand waar ook de Nederlandstaligen bij betrokken zouden zijn. De jubileumeditie van het festival zou dus wel eens een nieuw begin kunnen inluiden. Het publiek heeft de keuze uit twintig voorstellingen. Wij maakten een voorselectie.

:: Karin Vyncke: Bungalow
Deze performance is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman, die niet vies was van perverse taferelen en hier en daar een shockeffect. Karin Vyncke gebruikte Shermans beeldtaal, maar bedacht zelf de op het eerste gezicht burgerlijke tafereeltjes die ontaarden door toedoen van de pronkende, angstige, kotsende of pissende personages.
-- info: 1 > 3 juni om 19.30 uur in Balsamine

:: Mélanie Munt: Babbel
Het trio rond Mélanie Munt, die onder meer studeerde bij P.A.R.T.S., maakt een voorstelling die draait rond het spreken. Soms lijkt het bekkentrekken op een choreografie voor de gezichtsspieren, maar ook de rest van het lichaam probeert iets te zeggen op het ritme van betekenisloze woorden.
-- info: 8 > 10 juni om 21.30 uur in Balsamine

:: Johanne Saunier: Urban Bubbles
Wellicht de eerste dansvoorstelling waarin een iPod(-video) gebruikt wordt. Tijdens Urban Bubbles. A study in old and new listening techniques dansen drie dansers op de Sonate in La Mineur van Mozart terwijl ze de bewegingen die ze op het scherm van hun iPod zien 'nadansen'. Zo komen de drie geïsoleerde dansers tot een bijwijlen komische instant unisono. Met Erase-e(x) stond choreografe Johanne Saunier al twee keer op het festival in Avignon.
-- info: 9 > 11 juni om 20.00 uur in La Raffinerie

:: Danse Balsa Marni & Raffinerie. Verschillende locaties
data: 1 > 24 juni
locaties: Théâtre Marni, La Raffinerie, Espace Senghor en Théâtre de la Balsamine
info: Théâtre de la Balsamine, Félix Marchallaan 1, 1030 Schaarbeek - 02-735.64.68
tickets: 8 / 12 euro (-26 en +60: 5 euro)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni