De Cocoon-concerten: Vinz

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
17/06/2005
De Ancienne Belgique presenteert in samenwerking met de stad Brussel ABCocoon. De grootste concertzaal van België wil een aantal maanden lang voor een keur van Brusselse talenten de gids zijn naar betere muzikale oorden, de deur die altijd openstaat, de schouder om op uit te huilen desnoods.

Uit vierhonderd ingezonden demo's (ook van gelegenheidsbrusselaars uit de rest van het land) koos de AB-ploeg uiteindelijk drie namen. Tape Tum, Kawada en Vinz mogen in het najaar de AB-studio gebruiken voor opnamen, en verzorgen in afwachting ieder een Late Night Show in ABClub. Die leiden we telkens even voor u in. Deze week deel 3: Vinz.

Voorgeschiedenis
Vinz is eigenlijk het soloproject van Stefan Huber, een kunsthistoricus uit Hulshout die na zijn studie in Leuven naar Brussel verhuisde. Hij is ook de zanger van de artrockgroep Highway. Vinz maakt in principe alle composities en arrangementen zelf, maar voor ABCocoon stelde hij een groep samen waarin onder meer Teuk Henri en Catherine Di Biasio in zitten, leden van respectievelijk de Brusselse bands Sharko en Mièle. Ze repeteren momenteel in de kelder van de keyboardspeler Vincent Vandegehinste in Brussel.

Wat zegt AB?
"Doet op zijn eentje eigenlijk in het Engels wat Spinvis doet in het Nederlands. Rijpe apparatuur, intrigerend timbre en zeer catchy, schattige songs. Qua namedropping: Daan, Beck, Lambchop, Television... Benieuwd wat dat met de groep wordt."

Wat zeggen ze zelf?
Vinz voelt zich niet geroepen om met een kant-en-klare omschrijving te komen van wat hij doet. Lo-fi, oude blues, artrock, pop, het zijn allemaal referenties.

Palmares
In 98 nam Vinz een titelloze plaat op die op internet gedistribueerd werd en Demo van de week werd op Stubru. In Brussel deed hij onder meer het voorprogramma van Daniel Johnston in Cinema Nova. In 2001 nam hij samen met Stefan Quickx en Julia Clever ook Songs of Joy op, met akoestische covers van Joy Division. Via de website zijn deze opnamen nog te krijgen.

Demo
Vinz was enigszins verrast dat hij geselecteerd werd. Hij was zelfs verrast dat hij aan de wedstrijd deelnam. "Ik was eigenlijk niet op de hoogte van ABCocoon. Maar ik was toevallig op het juiste moment een demo gaan afgeven in de AB. Toen hebben ze mij verwezen naar de wedstrijd."

Op de demo staan vijf nieuwe nummers, waarvan hij er enkele samen maakte met Teuk Henri. "Het is de eerste keer dat ik echt met een groep speel. Ik denk dat het beter klinkt. Als je zelf alle arrangementen maakt, weet je eigenlijk nooit wanneer je moet stoppen."

Plannen
Momenteel breidt de groep haar handvol nummers uit tot een volwaardige set, die dan meteen ook de basis moet vormen van het album dat Vinz in het najaar in de AB-studio wil opnemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni