De culturele aanraders van ... Michaël Roskam

Sam Steverlynck
© Agenda Magazine
25/12/2010
Met Rundskop loopt vanaf 2 februari een nieuwe Vlaamse film in de zalen. Het is een veelbelovend misdaaddrama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de hormonenmaffia. Scenarist en regisseur Michaël R. Roskam is nog druk in de weer met het afwerken van zijn eerste langspeler.

Amerika, dit is ook onze geschiedenis!
Hoewel ik bijna elke dag mijn kindje aan de crèche aan Thurn & Taxis afzet, ben ik er nog niet in geslaagd de Amerika-tentoonstelling te zien. Nu mijn film bijna klaar is, hoop ik binnenkort tijd te hebben. De expo gaat in op de relatie tussen de Verenigde Staten en Europa. Doordat er heel wat Europeanen naar de VS zijn geëmigreerd, blijft Europa een bevoorrechte partner. Maar het blijft een haat-liefdeverhouding. Ik hoop dat de tentoonstelling daar ook wat op inspeelt en niet alleen focust op de mythische verhalen. Amerikanen zien zichzelf toch nog een beetje als redder van Europa. Zo van: "If it wasn't for us, you would be a nazi state". Ik ben ook zeer benieuwd omdat ik zelf een grote liefde koester voor Amerika.
=> Nog tot 9 mei 2011, Thurn & Taxis, Havenlaan 86C, Brussel, www.expo-europe-usa.be

David Seymour
Opnieuw een tentoonstelling die ik nog niet gezien heb, maar die me interesseert. David Seymour (Magnum): een humanistische kijk op de wereld loopt in het Joods Museum van België. Ik vind fototentoonstellingen altijd zeer fascinerend, zeker als ze over Magnumfotografen gaan, zoals nu met Seymour. Zijn werk wordt vergeleken met Robert Capa en Henri Cartier-Bresson - fotografen van wie ik hou. Fotografie en film gaan beide om compositie en licht. Voor mij zijn het gelijkaardige media die hetzelfde beogen.
=> Nog tot 27 februari 2011, Joods Museum van België, Miniemenstraat 21, Brussel,
www.new.mjb-jmb.org

De Kuiper
Samen met filmmaatschappij Savage Film en coproducent Eyeworks zitten we nu in Vilvoorde. Soms maak ik na het werk even een omweg om bij De Kuiper in Vilvoorde een paardenbiefstuk te gaan eten. De Kuiper is begonnen als slagerij en dan omgebouwd tot restaurant. Het bestaat al zeer lang en is bijna een instituut. Jean-Luc Dehaene komt er ook geregeld. Niet iedereen krijgt het over zijn hart om paardenvlees te eten, maar bij De Kuiper is het ongelofelijk lekker! De steak bleu is er zo mals als boter. Het wordt geserveerd met lekkere frietjes en een gewoon groen slaatje met mayonaise. Geen tomaten of ajuintjes! Daar drink ik dan een Geuze bij, heerlijk. Ik ga er soms zelfs alleen eten.
=> Vissersstraat 51, Vilvoorde, 02-251.13.87

Flaneren
Wat ik ook graag doe in Brussel, is gewoon flaneren. De cultuurfilosoof Walter Benjamin heeft daar mooie dingen over geschreven. Of zomaar een tram nemen en je laten leiden. Het is leuk als je niet weet wat doen, en je geraakt altijd wel thuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni