De romantische huisvlijt van Au Revoir Simone

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
29/04/2009
Het New Yorkse drietal Au Revoir Simone brengt zeemzoete luisterliedjes vermomd als elektronica. Hun nieuwe album, het parelende 'Still night, still light', vermengt synths met drumcomputers en pure stemmen. De dames stellen hun jongste worp op Les Nuits Botanique live voor.

Hun groepsnaam leenden ze van Pee-Wee's big adventure, "een van die films die we als kind zo vaak zagen dat hij deel werd van onze persoonlijkheid," zegt Annie Hart. "De naam past ons als gegoten: ook wij hebben iets romantisch, onschuldigs en knulligs tegelijkertijd."

Samen met Heather D'Angelo en Erika Forster, eveneens uit Brooklyn, vormde Hart een vijftal jaren geleden het meidentrio Au Revoir Simone. Na Verses of comfort, assurance and salvation en The bird of music verscheen in april hun derde langspeler Still night, still light. Au Revoir Simone etaleert daarop met drumcomputer en synthesizers vervaardigde vleugellichte luisterliedjes, ideaal voor een zonnige zondagochtend. De eerdere experimenten met samples en akoestische instrumenten van Au Revoir Simone maken plaats voor een uitgepuurd geluid dat zowel opwindt als triest stemt.

"Er is veel veranderd op korte tijd," zegt Hart. "Zo gaven we onze vaste jobs op en werden we alle drie professionele muzikanten. Daarom klinken we nu eindelijk zoals we dat initieel wilden. Toch voelt het nog steeds surreëel voor een vijfhonderdtal mensen die je muziek door en door kennen. Het is moeilijk te geloven dat de dingen die uit onze hoofden komen belangrijk zijn voor anderen."

Still night, still light doet heel sterk denken aan Young Marble Giants of Stereolab. "Dat krijgen we erg vaak te horen, maar die bands ken ik nog steeds niet goed - daar moet ik dringend maar eens iets aan doen.

Voor mij persoonlijk horen Electrelane, Yo La Tengo en Magnetic Fields zeker tot onze invloeden. Belangrijk bij die bands is dat ze elektronica gebruiken, zoals drumcomputers, maar dat ze zeer menselijk - huiselijk bijna - klinken. Ook wij willen dat onze muziek vakmanschap uitstraalt, alsof ze met de hand is gemaakt. We hebben heel wat technische kennis opgedaan tijdens een tijdens een tournee met Air, en daar zijn we hen heel dankbaar voor."

Het album werd, onder het goedkeurend oog van producer Thom Monahan (Vetiver, Little Joy) op verschillende plaatsen in Amerika ingeblikt. Hart: "Ook daar komt het huisgemaakte terug. Zo vonden we een studio in Brooklyn maar maakten we de beste opnames in Thoms keuken of in het appartement van vrienden."

Still night, still light draagt een humane oerfilosofie in zich. De meisjes zingen over het geluk en over mindere momenten, maar het belangrijkste is dat je in jezelf gelooft. "Alles in het leven komt uit jezelf. We willen de luisteraar laten weten dat hij best een gelukkig leven mag leiden, ondanks al die nare dingen die er dagelijks in de wereld gebeuren. Aan de andere kant bevat Still night, still light muziek die ik echt horen wil. Dit is dan ook de eerste plaat waar ik graag naar luister - al zijn er nog kleine dingen die ik anders had gewild."

In 2007 brak Au Revoir Simone door dankzij David Lynch, die zijn lof voor de dames van de daken schreeuwde. Het trio kreeg daardoor enorm veel aandacht in de pers. "Wij waren toevallig samen in een New Yorkse boekenwinkel geprogrammeerd: Lynch signeerde boeken en wij speelden een concert. Hij leek op slag verliefd op ons geluid. Door zijn steun nemen mensen ons misschien serieuzer. Met Lynch zouden we graag eens samenwerken, voor de soundtrack van een film bijvoorbeeld. Maar er zijn geen plannen. Het is aan hem om dat te vragen, wij zijn dwergen in vergelijking met hem."

Au Revoir Simone plant op hun Brusselse concert vooral nieuwe nummers. "We voorzien ook een viertal oudere tracks in onze set, maar de snellere songs van het nieuwe album krijgen vooral voorrang. Die vinden we immers het leukste om te doen. Het publiek lijkt even opgewonden te zijn over de nieuwe songs, dat is leuk."

In de toekomst plant het drietal een release met remixes van onder meer Moby en Howie B. "We weten nog niet wanneer die zullen verschijnen, maar de plaat komt, net als onze twee vorige albums, alleszins op ons eigen label Our Secret Record Company uit. Dat richtten we een aantal jaar geleden op uit onvrede met de industrie: we willen niet tussen een hoop andere bands terechtkomen, maar vertegenwoordigd worden door mensen die echt van ons houden. Het brengt veel meer werk met zich mee en is soms chaotisch, maar het past volledig in onze 'homemade'
filosofie."

:: Au Revoir Simone op Les Nuit Botanique
wanneer : 10 mei 2009 om 20.00 uur
waar: Botanique, Koningsstraat 236, Sint-Joost-ten-Node, 02-218.37.32, info@botanique.be, www.botanique.be
tickets: €16/19/22

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni