De Week Van David Helbich


© Ivan Put

Brussel is – hoewel dat wat begint te veranderen – een chaotisch boeltje. Je kan je daar aan ergeren, of er juist de schoonheid, poëzie en inventiviteit van zien. Zoals de Duitser David Helbich. Hij maakt en verzamelt onder de noemer Belgian Solutions foto’s van de Belgische stedenbouwkundige jungle. De foto’s werden onlangs samengebracht in een boek.

Schwalbe Zoekt Massa / A Speculation

Er zijn twee stukken in het Kaaitheater waar ik naar uitkijk. Voor Schwalbe zoekt massa staan er maar liefst 60 mensen op het podium. Het stuk is dan ook een massachoreografie. Ik vind dat een interessant idee. Mensen kennen me vooral door Belgian Solutions, maar daarnaast maak ik vooral performatieve kunst in de openbare ruimte als een vorm van sociale choreografie. Ik heb zelf dan ook al met massa’s gewerkt. De week erna brengt Begüm Erciyas A Speculation, een stuk over geld. Ik heb de laatste tijd via kunst veel nagedacht over alternatieve munteenheden. Bernard Lietaer heeft daar heel interessante dingen over geschreven. Er zijn ook al mensen in Brussel en Gent die spullen kopen met een alternatief betalingssysteem.

Schwalbe zoekt massa, 16 & 17/1, 20.30, A Speculation 23 & 24/1, 20.30, Kaaitheater, www.kaaitheater.be

Akio Suziki

Akio Suziki maakte voor Tuned City Brussels een geluidswandeling die je kan volgen door een plannetje te downloaden. Hij heeft luisterpunten op de straat in Sint- Gillis geschilderd. Die beginnen geleidelijk aan te vervagen. Maar ik denk dat het project wel nog een half jaar of zo loopt. Het is heel leuk om doen. Zo heeft de kiosk op het Bethlehemplein een ongelofelijke akoestiek! Suziki maakte de installatie voor QO2, een werkplaats voor experimentele muziek en klankkunst. Het is een van mijn favoriete organisaties in Brussel.

 www.q-o2.be, www.tunedcity.net

 

Cafetaria van het Legermuseum

Nu het Koninklijk Museum voor Midden- Afrika gerestaureerd wordt, moet het Legermuseum zowat het laatste politiek incorrecte museum zijn van Brussel. Je kan er nog zien hoe men zonder veel reflectie en nostalgisch over geschiedenis spreekt. Onder een Sabena- vliegtuig zit je in een kantine waar je een pintje kan drinken. Heel bizar!

Di. > zon 10.30 > 16.20 uur, Jubelpark 3, Brussel. www.klm-mra.be

Andreas Scholl

Andreas Scholl is een countertenor. Hij is een absolute ster met een muzikaal erg brede horizon. Hij brengt een aantal stukken, waaronder Stabat Mater van Pergolesi. Dat heeft zulke sterke melodieën dat het gemakkelijk te beluisteren is maar tegelijk de spirituele diepte van kerkmuziek heeft. Maar het concert is voor mij eigenlijk te duur. Dat is dan ook mijn grote frustratie in Brussel: voor barok en renaissance muziek zijn er te weinig goede concerten op veel te elitaire plekken. En ze zijn vooral veel te duur.

 25/1, 20.00, Bozar, www.bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Korpschef Michel Goovaerts: 'Natuurlijk heb ik sympathie voor sommige betogers'
  • Minister Benjamin Dalle: 'Vlaanderen kan Brussel versterken'
  • Thomas Gunzig over zijn nieuwe boek.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Brihang: in de speeltuin van de seriewoordenaar
  • Filem'On: Lorenzo Mattotti sort de sa tanière
  • Burna Boy: Nigerian superstar with a mission
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement