De Zeyp: gezelligheid in Ganshoren

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
29/01/2005
De culturele evenementen die De Zeyp organiseert zullen gezellig zijn, of ze zullen niet zijn. Met deze boutade zou je een van de doelstellingen van het Ganshorense gemeenschapscentrum kunnen typeren. Cultuur wordt hier graag geserveerd met koekjes en koffie.

We schreven hier al eerder dat de 22 gemeenschapscentra die Brussel rijk is, elk hun eigen klemtonen leggen in hun jaarprogramma van artistieke en sociaal-maatschappelijke initiatieven. Als we programmator Bart Van Effelterre van De Zeyp vragen naar zijn preoccupaties, dan heeft hij het over inhoudelijk gestoffeerde projecten waarin plaats is voor ontmoeting en een gesprek. "Wij streven ernaar onze programma's interessant, maar ook gezellig te maken. Dat zie je aan reeksen als Op de koffie en De stad in, maar natuurlijk ook aan het stadsfestival Plazey dat we samen met De Platoo in Koekelberg organiseren."

Spaghetti met aardbeien
De Zeyp beschikt over een tentoonstellingsruimte, een kleine polyvalente zaal, een aantal vergaderlokalen waar verschillende lokale verenigingen in terecht kunnen, een computerlokaal dat vooral ter beschikking staat van senioren die met MS Word en het internet overweg willen kunnen, een leskeuken waar heel wat kookcursussen kunnen gegeven worden, en natuurlijk café 't Zeypke waar alles kan worden nabesproken en doorgespoeld.

Via de website en de maandelijkse krant De Zeyp kan je als bezoeker op de hoogte blijven en tijdig je plaats reserveren. Kinderen moeten bijvoorbeeld al vooruitkijken naar de krokusvakantie, wanneer De Zeyp uitpakt met de bizarre 'cursus' Koken is kunst. Daarin leer je dat spaghetti ook lekker kan zijn als je er vanille-ijs met aardbeien op doet in plaats van bolognaisesaus, en dat soep niet perse van erwten en prei, maar ook van fruit en zuurtjes gebrouwd kan worden. Ook tijdens de paasvakantie slaat de gekte toe in De Zeyp. Met de Olympische spelen voor niet bestaande sporten staat er dan een sportvierdaagse op het programma waarin alleen specialisten van taekwondo-met-tulpen, de 200 meter slalom in een drukke winkelstraat en de halve marathon naast je schoenen lopen de medailles kunnen wegkapen.

Talen leren
Een van de hoogtepunten in het seizoen van De Zeyp is het Stripfestival Brussel-Ganshoren dat op zondag 22 mei al voor de vijftiende keer georganiseerd wordt. Het Stripfestival is een tweetalig initiatief. Van Effelterre: "Het Franstalig cultureel centrum van Ganshoren La Villa is ermee begonnen. Wij werden gevraagd eraan mee te werken en jarenlang heeft het festival plaats gehad in De Zeypstraat die tussen de twee centra ligt. Omdat het festival te groot werd, zijn we een paar jaar geleden uitgeweken naar de Basiliek van Koekelberg." Daar hebben op de dag van het festival signeersessies, tentoonstellingen, prijsuitreikingen, optredens en stripbeurzen plaats.

Een andere manier waarop anderstaligen in contact komen met de werking van De Zeyp is het project Taalkriebels, dat georganiseerd wordt in samenwerking met het Ganshorense centrum voor volwassenenonderwijs Lethas (02-420.10.26). Bedoeling is om de cursisten die bij Lethas Nederlands volgen ook buiten de lesuren in contact te brengen met het Nederlandstalig gemeenschapsleven in Ganshoren en het activiteitenaanbod van De Zeyp. Een belangrijk evenement in dat kader is een ander hoogtepunt in het Zeypseizoen: het thema-festival Land in Zicht dat elk jaar een ander land in de kijker zet middels politieke, culturele en culinaire programma's. In maart staat Turkije centraal.

GC De Zeyp, Van Overbekelaan 164 / Zeypstraat 47, 1083 Ganshoren, 02-422.00.11 en 02-422.00.18, dezeyp@vgc.be
:: openingsuren: maandag tot donderdag: 9 tot 18 uur - vrijdag: 9 tot 17 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni