Den Dam gaat Indiase toer op

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
14/05/2008
Vanaf 16 mei organiseert Den Dam een week lang een waaier van activiteiten rond India.

In de bibliotheek worden prenten van Frans-Balthasar Solvyns tentoongesteld. Deze avontuurlijke Vlaming werkte eerst in Brussel aan het hof van de Oostenrijkse landvoogden en leefde daarna vijftien jaar in en rond Calcutta. Hij bewees een zeer scherp observator te zijn. Zelden werd het oeuvre van een kunstenaar zo door het noodlot achtervolgd als dat van Solvyns. Bij zijn teugreis naar Europa kwam het schip in de buurt van Madeira in een vreselijke storm terecht en zijn werk kreeg een zeemansgraf. In India gingen veel etsen verloren; hij werd het slachtoffer van een oneerlijke uitgever... Het is een wonder dat zijn prenten en etsen tot bij ons kwamen.

In Den Dam worden tekeningen die het dagelijkse leven van de hindoes vastlegden, getoond in combinatie met een kleine verzameling muziekinstrumenten én met de betreffende muziekfragmenten op de achtergrond. Deze totaalervaring vindt plaats op maandag en dinsdag van 10 tot 19 uur, van woensdag tot en met vrijdag van 10 tot 16.30 uur, op zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur. De vernissage, 16 mei om 19.30 uur, wordt opgeluisterd met een gratis concertje. Op 20 mei om 18.30 uur kan er kennisgemaakt worden met de Indiase keuken. Het wordt geen 'stijve' kookles, maar een gezellig experiment onder deskundige leiding. Het resultaat wordt vanzelfsprekend meteen verorberd (vooraf inschrijven; 15 euro).

Maar het hoogtepunt van de India­se Week wordt de kameropera Savitri van Gustav Holst (1874-1934). Holst baseerde zich voor het libretto op een hoofdstuk van de Mahabha­rata, het eeuwenoude epos dat tal van kunstenaars heeft geïnspireerd. Savitri werd een compositie voor sopraan, tenor, bas en dameskoor. Het orkest wordt geleid door Florian Heye­rick, voor de regie tekent François VanEeckhaute. In de Barcabox op 22 en 23 mei, telkens om 20.30 uur. Toegang langs de Waversesteenweg 1747. Kaartjes kosten 12 euro; reserveren op 02-663.89.50.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni