Depot214 kijkt verder dan het Brusselse circuit

Georges Tonla Briquet
© Brussel Deze Week
03/06/2010
Met een tweedaags festival bewijst Joël Grignard, de stuwende kracht achter het Brusselse label, boekingskantoor en de opnamestudio dEPOT214, dat er volop leven is in de marge van de rockbusiness. Slechts één vereiste: blijven geloven in wat je doet.

Achter de onfrisse gevel van dEPOT214, een wat vervallen herenhuis in Sint-Gillis, bevindt zich de natte droom van elke muzikant: een leefruimte, een opnamestudio die ook als repetitieruimte fungeert en een enorme tuin.

"Eind jaren 1990 wilde ik mijn eigen label oprichten maar had daar geen geld voor," zegt Joël Grignard wanneer we hem ter plekke ontmoeten. "Ik stichtte een vzw en organiseerde allerlei semiclandestiene feestjes en happenings. Tot de onvermijdelijke burenklachten kwamen.

Ondertussen studeerde ik af als geluidstechnicus en was ik ingeschreven aan het conservatorium. Ik bouwde een deel van de ruimte om tot een opnamestudio. De eerste cd die we er opnamen was het debuut van Monsoon, de groep waarbij ik bas speel en waarvoor ik ook nummers schrijf. We sloten zelfs een deal met een major maar dat gaf veel problemen. Dus kocht ik alle rechten terug en richtte uiteindelijk wel een label op."

Intussen verleent dEPOT214 onderdak aan een tiental groepen, meestal met Brusselse roots. Onder hen Attica, NOX, Monsoon, Garner en My TVis Dead, Grignards andere groep. Grignard is niet alleen muzikant, opnametechnicus en boekingsagent, hij bokste ook het dansspektakel Convulsions in elkaar en houdt zich bezig met de administratieve rompslomp. "Dat is nu eenmaal de realiteit. Keihard werken en bovenal geloven in wat je doet."

Gelukkig zijn er nog gelijkgestemde zielen die beseffen dat de Brusselse en Belgische rockscene barst van het talent. Zo is er de Amerikaanse Suki Jenkins die Music Brussels oprichtte. De uitstekende website (www.musicbrussels.com) is een fantastisch uithangbord voor onze alternatieve rockers.

Het was onvermijdelijk dat Jenkins en Grignard elkaar zouden ontmoeten. "Eerder dit jaar organiseerde ze een concertavond voor de lancering van haar website. Onder de naam Music Brussels Party presenteren we vrijdagavond gezamenlijk dezelfde vier groepen die toen optraden (Garner, My TVis Dead, The Diplomat, The Vogues, gtb). Slechts twee zijn van dEPOT214. Op die manier bereiken we ook een nieuw publiek en leren anderen onze groepen kennen. De tweede avond staan dan Wolke, Folks Divine, Goudi en Cecilia::Eyes op de affiche. Er komen zelfs organisatoren en boekingsagenten uit het buitenland kijken."

Dat is meteen ook een van Grignards belangrijke stellingen: je moet over de grenzen heen kijken. "We hebben hier in Brussel en België een goed alternatief circuit, maar je bent verplicht om de internationale toer op te gaan. Dat is de enige manier om te overleven. Goed nieuws is dat we net een deal afsloten in Zwitserland voor alle groepen van het label. Ook Frankrijk en Nederland volgen."

Ondertussen bestaan er al concrete plannen om samen met Rudy Coclet (Arno) een nieuwe opnamestudio uit te bouwen. Wordt vast en zeker vervolgd.

:: 4&5/6 . 20.00, 8/12 euro in Maison des Cultures de Saint-Gilles, Belgradostraat 120, Sint-Gillis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni