Devics: de herfst in de lente

Pieter Vreede
© Agenda Magazine
09/06/2006
De Molenbeekse Vaartkapoen pakt uit met een optreden van Devics, wat door liefhebbers van ingetogen pop met luxueuze heuvels en dromerige dalen alleen maar op tevreden gezucht onthaald kan worden.

Het mag een klein wonder heten dat Devics het daglicht zag. Hoewel beide leden op de wereld kwamen in Hawaï, brachten ze hun jeugd door aan weerszijden van onze aardbol. Zangeres Sara Lov had na de scheiding van haar ouders een gelukkige jeugd, tot ze op haar vierde door haar vader ontvoerd werd en met hem naar Israël verhuisde. Haar opvoeder beschrijft ze zelf genereus als "een interessant, intellectueel, creatief en artistiek persoon," alsook "een gewelddadige sociopaat." Stof voor een paar platen, denken we dan.

Multi-instrumentalist Dustin O'Halloran, de andere helft van de Devics-kern, groeit ondertussen op in Hawaï, en blijkt een behoorlijk wonderkind op de piano. In een kunstles in Santa Monica botst hij op Lov, die ondertussen door een bevriende oom weer naar de Verenigde Staten is gesleept. Een muzikale - en amoureuze - band is snel gevormd. Vanaf 1998 beginnen ze te grossieren in atmosferische pop die raakvlakken vertoont met Portishead, Tindersticks, Mazzy Star, of Lambchop - en toch een eigen smoel heeft. Het label Bella Union haalt hen in huis, en brengt My Beautiful Sinking Ship uit - goed voor toernees tot in Rusland. Hun muziek komt voor in Bertolucci's film L'amore probabilmente, en ze blijven wat in Italië hangen voor de opnames van het prachtige The Stars of Saint Andrea. Hun faam in Europese muziekkringen zit hiermee gebeiteld.

En nu staan Devics-de-groep dus in de VK om hun meest recente cd Push the Heart aan u voor te stellen. Het herfstseizoen in muziek verpakt - en het is nog maar juni.

:: Devics. De Vaartkapoen, Schoolstraat 76, 1080 Sint-Jans-Molenbeek - 02-414.29.07
datum: 9 juni 2006 om 19.30 uur
tickets: 8/10 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni