Directeur Brussels Film Festival vaart nieuwe koers

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
21/01/2010
Het Brussels Film Festival is in handen gekomen van Ivan Corbisier. De organisator van de Brussels Movie Days in Sint-Lambrechts-Woluwe wil een nieuwe wind door het festival laten waaien.

Corbisier wil "met belangrijke veranderingen het festival een nieuwe dynamiek geven." Dan moet hij eerst maar eens uitleggen waarom een nieuwe dynamiek nodig is. "In 2005 en 2006 was ik de coör­dinator van het Brussels Film Festival. Ik ken dus de kwaliteiten en gebreken van het festival," zegt Corbisier.

"Na mijn vertrek kreeg ik veel dingen te horen die mensen eerder niet hadden durven zeggen. Het commentaar op het festival was altijd hetzelfde. Men vond het programma te scherp en te elitair. Als ik even mag karikaturiseren: mensen hadden de indruk dat het festival de Europese film gelijkstelde met Poolse drama's en Scandinavische zwaarmoedige tragedies van onbekende regisseurs, en teleurgesteld haakten ze af. Het festival had niet meer het karakter van een evenement."

"Als je alleen maar de eerste of de tweede film van een regisseur toont, dan is het niet gemakkelijk om gasten aan te trekken die een beetje tot de verbeelding spreken. Cinefielen die niet terugdeinzen voor films van debutanten zonder bekende acteurs, zijn jammer genoeg niet talrijk genoeg. We moeten aan ons imago werken en ons evenement weer aantrekkelijker maken door bekende acteurs en regisseurs uit te nodigen. Ik herinner me dat het festival vroeger Tim Robbins en andere grote Amerikaanse sterren over de vloer kreeg. Dat mis ik. Ik begrijp dat het grote publiek nostalgisch is."

Het vorige concept had het voordeel van de duidelijkheid: jong Europees talent ontdekken.
Ivan Corbisier: "De lijn die men volgde, was inderdaad heel helder en nobel. Maar ze bleek te radicaal: de mensen zijn niet gevolgd."

"We zetten ook niet alles op z'n kop, hoor. We blijven de Europese kaart trekken, Brussel is en blijft ten slotte de hoofdstad van Europa, en we geven de jongeren zeker niet op. Er is een prijs voor de beste eerste of tweede film. Maar de competitie staat ook open voor bekende filmmakers. De jonge talenten zullen de schijnwerpers delen met bekendere meesters van de Europese film. Het onderdeel 'Avant-premières' omvat de meest verwachte Europese films van de zomer en herfst. 'Onuitgegeven Europese films' geeft een selectieve rondleiding in de Europese producties die niet verdeeld werden in België. Aan de populaire gratis openluchtprojecties op het Heilig-Kruisplein raken we niet."

Het festival wordt met een paar dagen vervroegd. Is het begin van de zomer een goede periode voor een filmfestival?
Corbisier: "Nee, toch niet in België. Men rekende op een zomerse sfeer. Maar als de zon eindelijk eens schijnt, dan organiseert de Belg liever een barbecue of doet hij een terrasje. Het is niet uitgesloten dat we de volgende jaren nog eens van datum wisselen. We hebben het festival een paar dagen vervroegd zodat de opening niet meer gelijk valt met Couleur Café, dat toch dertig duizend man trekt, en zo kunnen we ook afsluiten voor iedereen met vakantie vertrokken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni