Yamina Vangoethem fanfakids

Drie Fanfakids aan het woord: 15 jaar drummen onder kinderen

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
04/12/2015

De Fanfakids zagen het levenslicht op de Zinneke Parade van 2000. Ondertussen zijn ze vijftien jaar verder en ligt de eerste EP er. BDW sprak met drie ex-Fanfakids.

Isaac Davies: "Eerst drummer, nu rapper"

Isaac Davies, 23 jaar, was bij de eerste generatie Fanfakids, die hij via vrienden heeft leren kennen. Hij ging destijds vaak naar de jeugdbeweging in De Vaartkapoen.

Was het je eerste contact met zelf muziek spelen?
Isaac Davies
: “Ja, dat was keitof, echt een leuke ervaring.”

Hoe lang ben je bij de Fanfakids gebleven en wat heeft die ervaring je bijgebracht?
Davies
: “Twee jaar, denk ik. We hebben veel gereisd, veel gezien. Je doet niets anders dan bewegen, van concert naar concert.”

Ben je daarna muziek blijven spelen?
Davies
: “Ik ben nu rapper. Ik ben twee jaar geleden begonnen met de groep Face Cachet, rap in het Frans. We volgen een beetje het concept van Daft Punk: muziek maken maar je gezicht niet tonen zodat niemand ons op straat herkent.”

Waar ben je nu zoal mee bezig?
Davies
: “Naast rappen doe ik Braziliaanse jiujitsu. En ik ben pas beginnen werken in de sales marketing in Mechelen.”

Ga je naar het verjaardagsconcert?
Davies
: “Ja, om de evolutie te zien, om te zien wat er veranderd is. Zouden ze de oude liedjes ook nog spelen?”

Yahya Choua: "Percussieles geven aan andere kinderen"

Yahya Choua ex Fanfakids
Het is een combinatie van twee elementen die Yahya Choua, 20 jaar, bij de Fanfakids heeft gebracht. “Ik ben destijds in de buurt van Bart Nagels (coördinator van de Fanfakids bij Centrum West, bt) gaan wonen, en ik heb ze die zomer zien spelen, op het Sfinksfestival,” herinnert Choua zich. “Ik vond het super tof maar was te jong om deel te nemen. Daarop heb ik een jaar percussieles gevolgd en op mijn 9 jaar ben ik tot de Fanfakids toegetreden.” Het was zijn eerste contact met muziek spelen.

Hoe lang ben je bij de Fanfakids gebleven?
Yahya Choua
: “Tot mijn dertien, veertien jaar, maar vanaf mijn elfde ben ik ook percussieles beginnen te geven op woensdag aan kinderen die bij de Fanfakids wilden komen. Om ze het repertoire aan te leren, en eenmaal ze dat konden,
mochten ze op maandag met ons komen repeteren en optredens doen. Dat heb ik tot mijn zeventiende of achttiende gedaan.”

Wat heeft die ervaring je bijgebracht?
Choua
: Een beetje van alles, vooral muzikaal. Afrikaanse muziek, Braziliaanse muziek, alle reizen die we gedaan hebben. We hebben bijna in elke Belgische stad gespeeld, een tijd lang hadden we elk weekend een optreden ergens in België. We zijn ook naar Frankrijk, Nederland, Ghana en Marokko geweest, dat was een geweldige ervaring. Met jongeren van je leeftijd bouw je een hechte band op. Als we na de les honger hadden, gingen we durum eten, maar meestal had maar één iemand voldoende centen en dus deelden we de durum onder ons. Er was een grote sfeer van solidariteit. En uiteraard veel amusement.”

Ben je daarna muziek blijven spelen?
Choua
: “Jazeker. Ik heb verder gedaan met drumlessen en trompet (Choua speelde op een toeter bij de Fanfakids, BT) en ik ben een jaar in Cuba trompet gaan studeren, aan het conservatorium. Daarna ben ik begonnen met Musicologie aan de ULB, maar ben ermee gestopt want die opleiding was heel klassiek, er kwam weinig niet-Westerse muziek aan bod.”
“Na de Fanfakids heb ik nog projecten gedaan met Met-X: Remork, Bagadski... En na mijn terugkeer van Cuba heb ik een groep opgericht met wat vrienden. Eerder rock, ik speel trompet en soms drum. Aan de ULB Campus La Plaine, waar ik woon, zijn er elke dinsdag jamsessies waar ik vaak naartoe ga.”

Wat studeer je nu dan?
Choua
: “Politieke wetenschappen aan de ULB. Ik denk niet dat ik in de politiek wil, ik zal wel zien wat ik later ga doen. Met die opleiding kan ik nog alle kanten uit.”

Ga je naar het verjaardagsconcert?
Choua
: “Ik denk het wel. Als ik kan, zal ik er zijn!”

Yamina Vangoethem: "Afrikaanse muziek door mijn aders"

Yamina Vangoethem, achttien jaar, verbleef in een kinderdagverblijf toen ze in contact kwam met de Fanfakids. “Er was elke dinsdag een project met de Fanfakids, ik begon het leuk te vinden en mocht eens deelnemen aan een optreden. Dat was zo geweldig dat ik wekelijks met hen ben gaan repeteren.” Ten tijde van de Fanfakids was ze een Ketje uit Laken, intussen woont de jongedame in Grimbergen.

Was het je eerste contact met zelf muziek spelen?
Yamina Vangoethem
: “Ja, dat was echt plezant. En uiteraard leer je nieuwe mensen kennen buiten school, je maakt nieuwe vrienden. Het is puur plezier als we samen muziek maken!”

Hoe lang ben je bij de Fanfakids gebleven en wat heeft die ervaring je bijgebracht?
Vangoethem
: “ Ik ben zes of zeven jaar gebleven. Het heeft me veel vrienden en kennissen opgeleverd, en nu heb ik ook de Afrikaanse muziek in mijn hoofd.”

Ben je daarna muziek blijven spelen?
Vangoethem
: “Ik ben gestopt met muziek om me te concentreren op mijn studies. Wie weet zal ik na mijn studies opnieuw tijd vinden voor muziek. Wat ik wel doe, is veel naar muziek luisteren en af en toe op tafel trommelen. (lacht) ”

Wat studeer je?
Vangoethem
: “Ik zit in mijn laatste jaar verzorging aan het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht. Later wil ik verpleegster worden, liefst op de spoedafdeling.”

Ga je naar het verjaardagsconcert?
Vangoethem
: “ Ja, daar ga ik natuurlijk naartoe! Om mijn vrienden van toen terug te zien, de herinneringen terug boven te halen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni