Drie miljoen euro voor uitbreiding Hortamuseum

© FM Brussel
07/12/2007
Het Hortamuseum in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis kan binnenkort uitbreiden dankzij de miljoenen die de gemeente daarvoor krijgt van Beliris. Daarmee kan het aanpalende huis aangekocht en ingericht worden. De uitbreiding van het museum is dringend om het grote aantal bezoekers het hoofd te kunnen bieden.

Beliris, de samenwerkingsoverkomst tussen de federale overheid en het Brussels Gewest, maakt drie miljoen euro vrij voor de uitbreiding van het Hortamuseum naar het aanpalende pand. Voor de aankoop van het huis betaalt de gemeente Sint-Gillis 1,25 miljoen euro. De rest van de drie miljoen euro van Beliris zal voor de herinrichting dienen.

De uitbreiding van het museum dringt zich al een tijdje op. Jaarlijks komen er immers ongeveer 70.000 bezoekers over de vloer en het museum krijgt het moeilijk om die stroom bezoekers te verwerken. De drukte zorgde op bepaalde momenten zelfs voor problemen met de stabiliteit van het gebouw. De uitbreiding met het huis ernaast, van de hand van architect Jules Brunfaut, moet die problemen oplossen.

Op de gelijkvloerse verdieping zal een vestiaire, cafetaria en wachtzaal ingericht worden met een doorgang naar het museum. De rijen wachtende bezoekers behoren vanaf dan tot het verleden. Op de eerste verdieping zal een zaal voor de permanente tentoonstelling over het werk van Victor Horta of tijdelijke expo's ingericht worden. De verdieping daarboven is voor het kinderatelier en voor kantoren. Op de derde en vierde verdieping tot slot komen de bibliotheek en de archieven.

Het Hortahuis ligt in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis en werd tussen 1899 en 1909 door architect Victor Horta gebouwd. In 1963 werd het art-nouveauhuis beschermd en in 1969 werd het een museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni