Een fotografienetwerk op niveau

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
14/06/2006
Tot september vindt in België de eerste editie plaats van wat een tweejaarlijks evenement moet worden: de 'Zomer van de fotografie'. In Antwerpen, Grand-Hornu, Charleroi en vooral in Brussel lopen 28 grootschalige en kleinere tentoonstellingen. Die belichten het medium vanuit verschillende disciplines en invalshoeken.

Frank Vanhaecke, programmator fotografie in het Paleis voor Schone Kunsten, is de coördinator van het grootscheepse project. Hij onderhoudt al langer goede contacten met verschillende instellingen ter zake in ons land. "In België zijn verschillende initiatieven op een kwalitatieve manier met fotografie bezig," zegt hij. "Maar vaak krijgen die alleen lokale aandacht. En dat terwijl de regio tussen Antwerpen en Charleroi helemaal niet zo groot is. Het idee speelde al langer om tegelijkertijd naar buiten te komen. Goed twee jaar geleden begonnen we er concreet over te praten. Toen we eerste contacten met partners aftastten, bleek al gauw dat iedereen enthousiast was over een gedeeld project."

Volgens Vanhaecke heeft België een stevige voedingsbodem voor dit project: "Instellingen als het Fotomuseum in Antwerpen of het Musée de la Photographie in Charleroi zijn op een zeer hoog niveau actief. Bovendien tonen ze verschillende disciplines binnen dit wel zeer brede medium: van kunstfotografie over reportages en journalistiek werk tot snapshots van individuelen. Op een historische ruggengraat kunnen we ook bogen; die uit zich in de verschillende collecties. En naast de grotere organisaties telt België tal van kleinere, eveneens hoogstaande initiatieven. We kijken in dit land duidelijk verder dan de standaardfotografie."

Het samenballen van de instellingen levert met de eerste editie van de Zomer van de fotografie 28 tentoonstellingen op. Vanhaecke: "En mochten we vroeger aan dit project begonnen zijn, dan waren dat er vast nog veel meer. De kunsthogescholen en academies, haarden van nieuwe creativiteit, ontbreken bijvoorbeeld."

Documentaire inslag
Hoewel in het programma niet echt een lijn zit, geeft de tentoonstelling Click Doubleclick - De documentaire factor enigszins de maat aan. Kunstfotografie én beelden van een documentaire inslag zijn veelvuldig aanwezig. Vanhaecke: "Er zit geen maatstaf of thema in de programmering. We gaan af op wat we kennen van de vele instellingen die met fotografie bezig zijn. Zij vallen eenvoudigweg samen in de programmering. Er zit bijzonder veel kunstfotografie in het bestek, met name dat soort werk dat aan het documentaire raakt. Click Doubleclick is wat dat betreft een prima weerspiegeling van de hedendaagse artistieke fotografie."

De Zomer van de fotografie heeft een dubbele rol. Enerzijds wil het festival een netwerk creëren tussen de instellingen die momenteel met fotografie bezig zijn. Anderzijds wil het project nieuwe beeldvormen en -technieken tonen die de perceptie van de bezoeker op fotografie willen scherpstellen. Vanhaecke: "Zowel vormelijk als inhoudelijk wordt er geëxperimenteerd. De thema's die aan bod komen, gaan over het dagelijkse leven en lijken dus documentair. In foto's zitten verschillende referentiekaders. We hopen dat mensen durven te kijken zoals ze dat niet gewend zijn. Op alle niveaus reiken we daartoe mogelijkheden aan. We werken tenslotte met fotografie als ervaringsdocument. Dus we hopen dat we bezoekers kunnen leren zich anders te positioneren ten opzichte van de werkelijkheid."

Het evenement staat ingepland als een tweejaarlijks gebeuren, als een Belgische biënnale voor de fotografie. Vanhaecke: "Na deze eerste editie moeten we eerst kijken of we, door gemeenschappelijk te werken, zaken hebben kunnen stimuleren. Hoewel vandaag elke stad haar kunstbiënnale heeft - voor fotografie denk ik vooral aan Lissabon en Moskou - denk ik dat ons land daarin zijn eigenheid kan opeisen. Fotografie is een zeer dynamisch medium, het evolueert elke dag. Bovendien heeft het een sociale dimensie. Voeg daarbij onze specifiek Belgische, Vlaamse en Waalse blikken en ik denk dat het herhalen van dit soort evenement om de twee jaar op zijn plaats is."

:: Zomer van de fotografie, 21.6 > 20.9.2006, verschillende locaties: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Le Grand-Hornu, 02-507.82.02

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni