Eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello van start gegaan

Maandag startte de eerste ronde van de jaarlijkse Koningin Elisabethwedstrijd in concertgebouw Flagey, in aanwezigheid van Koningin Mathilde. Voor het eerst in de geschiedenis strijden 68 cellisten uit 22 landen voor de overwinning.

Voor het eerst in bijna dertig jaar stelt de organisatie de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd open voor een nieuw instrument. Naast viool, piano en zang zullen voortaan ook cellisten kunnen meedingen naar een overwinning in dit concours – dat hierdoor vanaf dit jaar een vierjaarlijkse cyclus zal volgen.

De eerste ronde vindt van 8 tot 13 mei plaats in Flagey, telkens in een namiddag- en avondsessie. De 68 kandidaten met 22 nationaliteiten vertolken daarin de eerste beweging van de Sonate voor solo cello van Eugène Ysaÿe, een sonate van Luigi Boccherini begeleid door een andere cello, en een werk met pianobegeleiding. Koningin Mathilde was aanwezig bij aanvang van de eerste sessie op maandagnamiddag (zie filmpje onderaan).

De 24 halvefinalisten strijden van 15 tot 20 mei voor een plaats in de finale, opnieuw telkens in een namiddag- en avondsessie in Studio 4 van Flagey. Het verplichte werk voor de halve finale is Chacun(e) sa chaconne van de Belgische componiste Annelies Van Parys.

Finale in Bozar
In de week van 29 mei treden de twaalf finalisten ten slotte op in Bozar. Elke avond delen twee finalisten het podium met het Brussels Philharmonic. Zij spelen elk een concerto naar keuze en het onuitgegeven werk dat speciaal voor deze cellowedstrijd is geschreven. Dit verplichte werk werd in opdracht gegeven door het uitvoerend comité van de Koningin Elisabethwedstrijd, en zal pas op 29 mei worden bekendgemaakt.

De winnaar kennen we op zaterdagavond 3 juni. Nadien trekken alle finalisten nog langs verschillende podia in ons land om het beste van zichzelf te geven. De beste drie staan op 15 juni nog eens samen in de Henry Le Boeufzaal van Bozar tijdens het slotgala van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Expo
Omdat het een bijzondere editie is van de muziekwedstrijd, organiseert Flagey ook eenmalig een tentoonstelling over het instrument cello. Het eerste deel is gewijd aan de geschiedenis van het instrument aan de hand van oude instrumenten en het tweede deel aan de Belgische Celloschool. Deze expo is elke wedstrijddag gratis te bezoeken in de foyer van het concertgebouw.

> Koningin Elisabethwedstrijd. 08/05 > 03/06, Flagey (Elsene) & Bozar (Brussel)
> EKHO#2 Contemporary Violins & Bows. 10/05 > 20/05, Flagey, Elsene

#melomane #mathilde opent de allereerste #kew2017 voor #cello @FlageyStudios pic.twitter.com/hPygZ8kiiQ

— Katelijne Boon (@KatelijneBoon) 8 mei 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Slachtoffers en daders over groeiende agressie in het verkeer
  • Op bezoek in het Circularium in Kuregem
  • Pepijn Kennis (Agora) stopt volgend jaar
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Trippen op het CORE Festival: de psychedelische beats van HAAi
  • Flavien Berger: l'étoile fliante des Nuit Botanique
  • Dancer Yves Aduhire sets Pride Week on fire
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement