Eerste kunstenaarshuis geopend in Schaarbeek

© FM Brussel
03/11/2008
Het gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek heeft een nieuwe buur. Het kunstenaarshuis T.B.C. opende er vandaag de deuren en zal telkens voor zes maanden onderdak bieden aan een lokale kunstenaar. De Duitser David Helbich bijt de spits af met zijn HOTELBich.

Het initiatief van een T.B.C.-huis komt van de vzw Nadine, die steun biedt aan jonge artiesten met risicovolle projecten. De vzw biedt kunstenaars een plek om te experimenteren in een aangepaste professionele context. In dat kader moet ook het kunstenaarshuis gezien worden. Het is er in de eerste plaats om opkomend talent een duwtje in de rug te geven.

HOTELBich
Gedurende zes maanden is het kunstenaarshuis de vaste stek van een lokale kunstenaar. Die kan er werken in een van de ateliers, maar er ook zijn werk tonen aan het publiek in een van de twee presentatieruimtes. Voorts kan de kunstenaar er internationale gasten ontvangen in het dakappartement.

De eerste gastheer van het T.B.C.-huis is de Duitser David Helbich, die sinds 2002 in Brussel woont. Helbich is muzikant, conceptueel kunstenaar en performancekunstenaar. Hij nodigde drie andere kunstenaars uit (kunstenares Crap(eye), performer Jerôme Porsperger en geluidskunstenaar Boris Baltschun) en herdoopte het tot HOTELBich.

Renovatie
Pascal Smet (SP.A), binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor cultuur, had aanvankelijk een jeugdcentrum in gedachten, maar koos uiteindelijk toch voor een kunstenaarshuis. "Ik vond de ruimte geschikter voor culturele projecten. Wat niet wegneemt dat we de jeugd niet in de kou laten staan. In tegendeel: in de kelderverdieping van het T.B.C-huis zit de KAJ."

Om het huis op nummer 80 in de Gallaitstraat om te toveren in een kunstenaarshuis was een grondige renovatie nodig. Die kostte bijna 900.000 euro, waarvan 250.000 euro door Europa werd bijgedragen.

:: T.B.C-kunstenaarshuis, Gallaitstraat 80, 1030 Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni