Etalagekunst: verhalen van achter het glas

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
14/10/2010
Er zijn genoeg grijze gevels en vuile etalages in de stad. Maar evengoed zijn er vitrines die opvallen door hun creativiteit en ontroerende huisvlijt. Ware kunstwerkjes of curiositeitenkabinetten: BDW liep deze week langs enkele opmerkelijke Brusselse etalages.

H et zou een erkende discipline moeten zijn: etalagesierkunst. Want sommige stadsbewoners springen wel heel crea­tief om met hun venster aan de straatkant.

Zo is er het bejaarde echtpaar Rowies-Trogh, dat in de Ducpétiauxlaan 114 in Sint-Gillis een hele etalage vol Elvis-parafernalia heeft staan. Het etalageraam is daarbij maar een tipje van de sluier: binnen in hun stadsappartement is er nauwelijks een doorkomen aan. Overal staan of hangen beeldjes, gouden platen, posters van The King. Een obsessie die al op jonge leeftijd begon, toen de vader van mevrouw Trogh stierf "op dezelfde manier als Elvis Presley: aan een hartstilstand. Ik was nog erg jong toen dat gebeurde, en het was de tijd dat Elvis opkwam. De liefde voor Elvis nam toen een hoge vlucht."

Ook de etalage moet 'Elvis ademen', al zegt de eigenares dat de buren vroeger niet erg opgezet waren met het heiligdom aan de straatkant. "Dat is gelukkig veranderd. Al is er toch nog af en toe vandalisme, en is er twee jaar geleden ingebroken en werd er hier thuis een gouden Elvis-medaillon gestolen."

Een rustiger tafereel in de Huart Hamoirlaan, Schaarbeek. Op nummer 70 trekt een etalage met eend, kunstgras en een natuurschilderij de aandacht. Wie naderbij komt, bemerkt nog andere kleine eendjes, bloemen en een fossiel in de marge. "Gewoon voor het plezier, en voor de positieve reacties van de voorbijgangers. Meer uitleg wil ik er niet over geven," vertelt de vrouw des huizes van op de bovenverdieping. Om de zoveel tijd verandert de insteek, zo blijkt, want enkele maanden geleden was het nog een tafereel met poezen.

In de Marollen is het daarentegen vette vis. In de Huidevettersstraat 86 loert een grote loebas naar de voorbijgangers. Zijn kleur is groen, net als enkele glas-in-loodruitjes daaronder en het houtwerk. Aan de andere kant van de heuvel, in de Elsense Lesbroussartstraat 75, is het dan weer een hele stripwereld die de etalage opfleurt. Lucky Luke, Guust Flater en zelfs een verdwaalde dodo staan met de rug naar elkaar of zwaaien naar de voorbijgangers. Het geheel blijkt een maquette, maar waarvan precies, daar heeft de passant het raden naar. Boven het tafereel is er dan nog eens lukraak een naaimachine neergezet.

Om te eindigen strijken we opnieuw eventjes in de Marollen neer, op Nieuwland nummer 3, waar een porseleinen poes de wacht houdt, naast een lui liggend, levensecht zwart exemplaar.

Af en toe zijn dergelijke kunstwerkjes vergangelijk, zo blijkt. In de Elsense Brouwerijstraat was niet zo lang geleden een hele etalage ingericht met spreuken in ware Bond zonder Naam-stijl. En in de Brusselse Fabrieksstraat heeft de eigenaar van een pand besloten om zijn kunstwerk, een etalage vol pluizige roze Duracell-konijntjes, weg te halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni