Expo 58 : alle Pijlen wijzen naar Ukkel

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
24/10/2008
De herfstvakantie staat in het gemeenschapscentrum Candelaershuys - nog één keertje - helemaal in het teken van Expo 58.

De hele week kruipen kinderen van tien tot veertien jaar in de huid van een modeontwerper om er blitse Expo 58-kleren te ontwerpen. Vrijdag showen ze hun ontwerpen op het Aperitief van het Huys in het Kunst- en Cultuurcentrum van Ukkel (Rodestraat 47). Daar stelt ook oud-radiojournalist Urbaan De Becker het boek De Pijl naar Ukkel - Een Expo 58-dagboek voor, waarin Ukkelaar Willy Peersman en onze eigenste An Devroe het Ukkelse verhaal van Expo 58 uit de doeken doen. En dat Ukkelse verhaal is er wel degelijk. Wist u bijvoorbeeld dat de Ukkelaar Olivier Strebelle voor Expo 58 met zijn kubistische Ros Beiaard het grootste beeld in keramiek heeft gemaakt? Of dat Ekla, de pils die op de Expo geschonken werd, nu in Ukkel wordt gebrouwen?

Het Kunst- en Cultuurcentrum werd niet toevallig uitgekozen voor de Expo 58-happening: het werd namelijk exact vijftig jaar geleden in gebruik genomen en was daarmee het eerste in zijn soort in België. Ukkelaar Willy Peersman maakte de Expo van dichtbij mee. Hij werkte van maart 1957 tot oktober 1959 op het Commissariaat-Generaal van de regering en hield in die periode ook een dagboek bij. Daarvan publiceerde Peersman een aantal uittreksels in De Hoorn, het maandblad van het Candelaershuys. Die bijdragen worden nu te boek gesteld.

Peersman wordt daarin bijgestaan door de journaliste An Devroe. Zij schreef veel over Expo 58 voor Brussel Deze Week en Agenda en beet zich maandenlang vast in het onderwerp. Ze heeft de dagboekfragmenten bewerkt en aangevuld met bijdragen over wat Ukkel en de Expo bindt. Het boek wordt geïllustreerd met foto's van Paul Van Akker.

De viering, waarvoor het gemeenschapscentrum en de gemeente de handen in elkaar slaan, vindt plaats op vrijdag 31 oktober en begint om 18 uur met de kindermodeshow. Nadien, tijdens het Aperitief van het Huys, wordt het boek voorgesteld.

:: Meer info op 02-343.46.58

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni