Expo 58: van Suske en Wiske tot avant-garde

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
03/01/2008
Hongerig naar méér over Expo 58 en de tijdsperiode? Reken maar dat u in de loop van dit jaar via radio, televisie, het internet en de boekhandel nog een pak achtergrondinformatie zult kunnen vergaren. Agenda zet u alvast op weg.

Plaizier in de Spoormakersstraat
Expo 58-aficionado's kunnen dit jaar bij Plaizier in de Spoormakersstraat hun hart ophalen. Wijnand Plaiziers activiteiten als uitgever staan in 2008 immers in het teken van de wereldtentoonstelling. Wie zijn nieuwjaarscadeaus nog moet kopen, kan bij Plaizier de Expo 58-kalender of Expo 58-agenda voor het jaar 2008 gaan kopen. Beide bevatten prachtig illustratiemateriaal en grondige achtergrondinformatie door specialisten. Plaizier geeft verder ook de brochure opnieuw uit waarmee indertijd reclame werd gemaakt om naar Brussel af te zakken en biedt massa's postkaartjes
aan.

:: Agenda: €21,50, kalender: €19,58, brochure €7. Plaizier, Spoormakersstraat 50 rue des Éperonniers, Brussel/Bruxelles, 02-513.47.30


Vierkantjes van AAM
Diane Hennebert, de dame die ervoor zorgde dat het Atomium goed en wel gerestaureerd raakte, schreef voor de Archives d'Architecture Moderne (AAM) in de reeks van zogenaamde 'Vierkantjes' een prettig boekje over Expo 58. U vindt er onder andere een reeks documentairefoto's in over de bouw van het Atomium.

:: €12, NL+FR


Dvd van het Filmarchief
Al een tijdje op de markt is de Expo 58-dvd die door het Filmarchief werd uitgegeven. Daarop staan elf reportages en documentaire films. Onder meer een compilatie van oude journaalbeelden over de Expo, bijdragen over de bouw van het Atomium en over de infrastructuurwerken in Brussel, een architectuurrondleiding door de Expo... In het dvd-boekje vindt u bijdragen aan van (kunst)historici.

:: €19, NL/FR + ondertitels NL, FR, EN


Back to the future
De veertien Vlaamse erfgoedcellen gingen op zoek naar de persoonlijke verhalen van diegenen die er op Expo 58 bij waren, als bezoeker of als werknemer. Honderden getuigen werden geïnterviewd en heel wat beeldmateriaal werd verzameld. Die anekdotes en foto's werden door Annick Lesage gebundeld in een 'expoboek' dat vanaf februari 2008 verkrijgbaar is in de boekhandel. Tegelijkertijd zullen de interviews integraal beluisterd kunnen worden via de website expo58.eu.


Suske en Wiske in het Atomium
Tussen tal van uitgaven die in de loop van dit jaar zullen verschijnen, signaleren we graag nog een speciale tweetalige uitgave van Suske en Wiske, een avontuur dat zich zal afspelen in het Atomium!


Interessante websites
Uiteraard kunt u om te beginnen naar de website van het Atomium surfen, www.atomium.be. U vindt er onder meer een overzicht van activiteiten naar aanleiding van de vijftigste verjaardag. De toeristische dienst van Brussel, Brussels International, verzamelde alle activiteiten op de website www.brussels-expo58.be. Googlet u op het trefwoord 'Expo 58' dan scoort de website www.expo58.tk hoog, die wordt gemaakt door een 'nostalgicus' uit Diepenbeek. Hij verzamelde erg leuk fotomateriaal over de Expo, over gewone Belgen en internationale sterren die naar de Heizel afzakten (en die, als ze van het vrouwelijk geslacht waren en hoge hakken droegen, na een dag Expo allemaal hetzelfde probleem hadden: pijnlijke voeten!). Op www.youtube.com kunt u onder meer naar het Poème électronique kijken en luisteren, het spraakmakende avant-gardemultimediaspektakel van componist Edgard Varèse in het Philips-paviljoen van de architecten Le Corbusier en Xenakis.


Klaradag in het Paleis
Ook op radio en televisie mag u de komende maanden heel wat uitzendingen over Expo 58 verwachten. Onder meer op de cultuurzender Klara, wiens traditionele happening 'Klara in het Paleis' op 19 januari in het teken van 1958 staat. Het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit uit Harelbeke blaast de officiële mars van Expo 58 en de Mars van het Atomium van Pieter Leemans; het Schola Cantorum Cantate Domino uit Aalst brengt hulde aan de 65 Congolezen die op Expo 58 een gemengd repertoire brachten van Bantoe- en westerse muziek. Uiteraard zendt Klara de eigen dag rechtstreeks uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni