Expo 58 wijkt uit naar Mechelen

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
31/05/2006
De grote herdenkingstentoonstelling, in 2008, over de Wereldtentoonstelling van 1958 zal te zien zijn in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Verschillende cultuurspelers in Brussel lieten de kelk aan zich voorbijgaan.

Diane Hennebert van de vzw Atomium vond haar gebouw te klein voor dit project, en de Heizelvlakte "een kerkhof waar niets authentieks meer te zien is." De vzw nodigt deze week wel de Japanse architect Shigeru Ban (uit Parijs) uit. Ban staat bekend om zijn 'origami-architectuur'. Tijdens de reële duur van de vorige Wereldtentoonstelling (van april tot oktober) zou naast het Atomium een kartonnen paviljoen komen te staan.

Het Jubelparkmuseum bedankte voor de overzichtstentoonstelling die de Universiteit Gent uitwerkt, onder meer omdat er geen programma voor kinderen aan vasthangt. Bozar wou dan weer dat de UGent zelf sponsors zocht (of een sponsorhunter betaalde) en dat ze een link naar hedendaagse architectuur in Brussel uitwerkte. "Voor deze extra opdrachten hebben we niet de mensen en de middelen," zegt Emiel De Kooning van de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de UGent. "De politieke wil om iets met Expo '58 te doen, was het grootst in Mechelen. Vandaar de keuze om de moderne architectuur van de paviljoenen op Expo '58 in Lamot te brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni