Expo 58t: Toeren voor Brussel

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
31/10/2008
Park 58 is een stadsproject geïnitieerd door de kunstenaar/ curator Emmanuel Lambion (Bn Projects) en wordt ondersteund door de Brusselse organisaties SECONDroom, Q-O2, Josworld en WAD. De organisatoren vertrekken vanuit een specifiek gebouw en de imaginaire herbestemming ervan: Parking 58 in het hartje van de stad. De parking werd in 1958 opgetrokken naar aanleiding van de wereldexpo, en vanaf het dak hebt u nog steeds een panoramisch uitzicht over de (binnen)stad.

Het utopische concept van Park 58 is tweeledig. Enerzijds is er het voorstel om auto's te schrappen en van de dakverdieping een park te maken. Anderzijds wil het project een voorzet bieden tot een collectieve reflectie en bewustwording over plekken in de hoofdstedelijke context die slecht worden gebruikt, en onbekend of ondergewaardeerd zijn.

Een eerste publieke manifestitie kende Park 58 tijdens de laatste Autoloze zondag. 21 september jongstleden vond er een '58 toeren-marathon' plaats. Bezoekers werden uitgenodigd 58 maal de ronde van het dak te lopen - volgens de organisatoren "een metafoor voor de Brusselse dynamiek van het in rondjes draaien". Naast deze ludieke actie vonden die dag ook tal van perfohurmances en concerten plaats, goed voor een gezellig treffen mét een boodschap.

Na een eerder toonmoment bij Recyclart (16 > 26/10) palmt Expo 58 de ondergrondse ruimtes in van het station Brussel-Congres, recentelijk door de gelijknamige vzw getransformeerd tot een cultureel platform. Aan de ene kant brengt de tentoonstelling de neerslag van het evenement op de Parking. Aan de andere kant is er werk te zien van een dertigtal - voornamelijk Brusselse - kunstenaars onder wie Pierre Bismuth, Jean-Philippe Convert, Edith Dekyndt, Reggy Timmermans en Bernard Villers. Op de vernissage van de tentoonstelling wordt tevens een tot 558 exemplaren gelimiteerde vinyleditie voorgesteld. De uitgave draait op 58 toeren (!) en bevat bijdrages van onder meer Justin Bennett, Gaëtan Bulourde en Penskyplochingen.

:: Expo 58t
wanneer: 1 > 8.11.2008 van 12.00 > 19.00 uur (vernissage : 31 oktober om 19.00 uur)
waar: Station Brussel-Congres, Pachecolaan, Brussel
inkom: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni