Expo: Afrika op zijn duimpje

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
27/08/2005
Bezoekers van het Muziekinstrumentenmuseum kunnen een kleine tentoonstelling meepikken van Afrikaanse lamellofonen of 'duimpiano's', die door alle bevolkingsgroepen ten zuiden van de Sahara werden bespeeld.

Het Muziekinstrumentenmuseum gaat de Afrikaanse toer op. Bezoekers van het museum in het prachtige art-nouveaugebouw op de Hofberg, kunnen tijdens de maand september als extraatje een kleine tentoonstelling van Afrikaanse lamellofonen bekijken. De Portugese handelsreizigers en missionarissen die deze muziekinstrumenten eeuwen geleden voor het eerst hoorden, spraken ook van 'duimharpen' of 'Kafferpiano's'. Zowat elke bevolkingsgroep ten zuiden van de Sahara heeft minstens één eigen vorm van lamellofoon, bijvoorbeeld de zogenaamde mbira, likembe of sansi.

Zorgvuldig gestemde lamellen worden gemonteerd op een houten doos of plankje. Een kalebas dient eventueel als versterker. Het is de bedoeling dat de staafjes aan het trillen worden gebracht. Op en rond het instrument zitten zogenaamde buzzers, meetrillende objecten zoals kroonkurken, apennootjes, metalen ringetjes of bonen, die er voor zorgen dat de klank minder droog wordt. Het geluid wordt omschreven als vluchtig, niet opdringerig, met repetitieve muzikale structuren. Er zijn lamellofonen in zakformaat, maar net zo goed modellen die nauwelijks kunnen verplaatst worden. Sommige zijn erg eenvoudig, andere zijn technische hoogstandjes. Uiteraard kunnen de lamellofonen niet alleen worden bekeken door de bezoekers, maar ook beluisterd, en zelfs gebouwd tijdens enkele workshops.

Op 10 september is er een speciale Mbira-Kalimba-dag, met workshops, live muziek in de zalen en met de vertoning van de documentaire Mbira music -Spirit of the People. Documentairemaker Simon Bright legt het verband tussen de traditionele mbiramuziek en de moderne elektrische jit van Thomas Mapfumo.

:: MIM, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel. tel 02-545.01.30. De tentoonstelling loopt van 03/09 tot 02/10.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni