Expo: Another World. Bamako, 2005

An Devroe
© Agenda Magazine
03/01/2007
Precies een foto! Precies een schilderij! Het is commentaar die je hoort bij een schilderij of een foto van uitzonderlijke kwaliteit. Bij de beelden van Helga Kohl wisten we het wel zeker: dit zijn schilderijen à la Magritte. Toch zijn het reële kamers, waar deuren en ramen van openstaan, en waar een dikke laag woestijnzand de trap afkomt. Foto's dus. En de setting is geen Jetse burgerwoning, maar een huis in Kolmanskop in Namibië, een stad die door de diamantwinning ooit beschikte over theater, paardenrenbaan en bordeel met Duitse dames.

Helga Kohl was te gast op de tweejaarlijkse Ontmoetingen van Bamako (Mali), hét evenement voor hedendaagse fotografie in Afrika. De Elektriciteitscentrale maakte een selectie wandelingen, zweefoefeningen en gezichten van dertig fotografen uit zeventien landen. Het beeld dat we gewoonlijk van Afrika hebben, is door westerse tv-camera's geregistreerd. Maar hier werkten Afrikanen op het thema 'Another World' temidden hun eigen vertrouwde leefwereld. Afrika door de ogen van zijn bewoners, dit klopt gewoon.

Hoofdcurator van de Ontmoetingen 2005, de Kameroener Simon Njami, is een pleitbezorger van de fotografie: "Tegenover het monster van de televisie, dat als een ware pletwals over ons heen rolt en alle pogingen tot onafhankelijkheid in de kiem smoort, is de fotografie noodzakelijker dan ooit. Ze is een manier om weerstand te bieden tegen de uniformisering van de wereld."

:: Another World. Bamako, 2005 - > 11.3.2007 - De Elektriciteitscentrale, European Centre for Contemporary Art, Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel, 02-279.64.31

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni