Expo Charles Van der Stappen in het Museum voor Oude Kunst

An Devroe
© Brussel Deze Week
21/08/2010
Honderd jaar geleden gestorven, en toch hebt u hem al gezien. Op de rotonde van de Louizalaan, in het Jubelpark, aan de Kleine Zavel, aan de ingang van het Museum voor Oude Kunst. Wie de beeldhouwer Charles Van der Stappen (1843-1910) wil leren kennen, kan maar beter deze laatste ingang nemen, want tot en met 26 september loopt er in het museum een tentoonstelling over hem.

Het kunstonderwijs was de eerste monumentale opdracht van Van der Stappen en staat links van de ingang. Binnen zijn onder andere de buste De sfinx en De dood van Ompdrailles (in het groot op de Louizalaan) te zien, twee van de twintig beelden en 150 tekeningen, brieven en foto's uit de collectie.

Van zijn oud-klasgenoot Karel Buls kreeg Van der Stappen veel officië­le opdrachten, zoals de beelden van Sint-Michiel voor de eretrap en de Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis.

Samen met Constantin Meunier, die van Van der Stappen de klei voor zijn eerste sculptuur zou hebben gekregen, ontwierp hij de sculpturen en de elektrische lantaarnpalen van de Kruidtuin. Voor die opdracht betrok Van der Stappen oud-leerlingen van de Brusselse Academie voor Schone Kunsten, waar hij vanaf 1882 beeldhouwkunst gaf. Hij benadrukte er de observatie van levende modellen, helemaal niet zo vanzelfsprekend in een tijd waar nog gemodelleerd werd volgens de antieke traditie. Van der Stappen liet onder meer een fototoestel aankopen om planten en houdingen van dieren beter te kunnen analyseren.

Van der Stappen stimuleerde zijn studenten om hun eigen weg te volgen. "Beste vriend, gaat u toch weg," zou hij een student gezegd hebben, "u begint me te imiteren."

:: Expo Charles Van der Stappen, nog tot en met 26 september in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten/Museum voor Oude Kunst, van 10 tot 17 uur, gesloten op maandag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni