Expo: De val van de Muur: 15 jaar later

James Deledicque
© Brussel Deze Week
15/11/2004
Op 9 november 1989, precies vijftien jaar geleden, viel de Berlijnse Muur. Om die mijlpaal in de Europese geschiedenis te herdenken, organiseert de Europese Beweging België (EBB) tot en met 23 november De val van het IJzeren Gordijn: 15 jaar later. Door tentoonstellingen, films en debatten wordt duidelijk welke invloed die gebeurtenis gehad heeft op de toenmalige Oostbloklanden en op de Europese Unie.

Zo wordt er onder meer aandacht geschonken aan de strijd voor democratie in de Baltische staten, de Fluwelen Revolutie in Tsjecho­slowakije, de opstand in Roemenië, Solidarnosc in Polen en natuurlijk ook de val van de Muur tussen Oost- en West-Berlijn. Ook de invloed van de gebeurtenissen in 1989 op het Europa van nu worden onder de loep genomen.

Nog tot en met 30 november kunt u in het Tsjechisch Centrum (A. Buyllaan 150, 1050 Elsene) terecht voor twee tentoonstellingen die het contrast tonen tussen het Tsjechië van 1989 met dat van vandaag. Meer informatie vindt u op www.czechcenter.be.
Vanaf nu zaterdag, 13 november, en nog tot en met 23 november loopt in de ULB een tentoonstelling waar de bezoekers aan de hand van foto's kunnen zien wat de gevolgen waren van de val en hoe het politieke en sociale klimaat in de betrokken landen (Duitsland, Hongarije, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië) toen was.

Ook filmliefhebbers komen aan hun trekken. Vanaf 10 november worden in het Goethe-Institut verschillende films getoond over het leven van de 'gewone' mens in de jaren tachtig en hoe de gebeurtenissen in die tijd hem beïnvloedden. De toegang is gratis.
Op vrijdag 19 november is er om 18 uur een debat in het Egmont­paleis (Kleine Zavel 8, 1000 Brussel): Terugblikken en getuigenissen door personaliteiten die het van dichtbij meemaakten. De federale minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, zal er ook zijn. Ook hier is de toegang gratis, maar u moet zich wel vooraf inschrijven op info@europese-beweging.be.

Meer informatie en het volledige programma van De val van het IJzeren Gordijn: 15 jaar later op www.europese-beweging.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni