Expo: Door de lens over de grens

An Devroe
© Agenda Magazine
09/02/2009
Het project van enkele studenten Culturele Studies aan de K.U.Leuven is een kijk- en denkoefening in één. Door het organiseren van een fotowedstrijd waarbij Walen en Vlamingen de taalgrens moesten aftasten, raken ze aan iets essentieels: in hoeverre bestaat ons oordeel over anderen uit 'beelden'?

Of deze filosofische onderstroom in de tentoonstelling ook komt bovendrijven, valt nog te bezien. De studenten hebben het alleszins professioneel aangepakt door samen te werken met verschillende partners aan weerszijden van de taalgrens, met als spillen cultuurcentrum De Borre van Bierbeek en de Salle Communale des Fêtes van Hamme-Mille, een deelgemeente van Beauvechain (Bevekom). Beide gemeenten legden jaren geleden al contacten en diepten die met deze gemeenschappelijke tentoonstelling, nu op bezoek in De Markten, nog verder uit. En de jury die de studenten samenstelden, moest van enige kwaliteit zijn: Pascal Baetens (internationaal fotograaf), Michiel Hendryckx (fotograaf bij De Standaard), Isabelle Deserf (schepen van cultuur van Beauvechain) en Georges Vercheval (eredirecteur van het Musée de la Photographie in Charleroi).

Hendryckx onderzocht vorig jaar zelf nog een soortgelijk grensgebied rond Brussel, wat resulteerde in het boek Over de rand. Met het project wilden de studenten de relatie tussen de buren verbeteren, omdat ze geloven dat praten, al is het dan in beelden, kan helpen. Een van de laureaten, Xavier Vankeirsbulck, doet dat in een blog ook in een onderschrift bij zijn foto: hij was gerustgesteld dat hij in hetzelfde blikveld van de sticker 'la Wallonie plus forte avec la France: RWF' ook een Belgische vlag zag hangen. Overstijgen de beelden de clichés die Vlamingen en Walen van elkaar hebben? Oordeel zelf.

Winnares
De wedstrijd werd gewonnen door de Brusselse Nathalie Van Eyghen : "Ik ben in Ieper geboren. Ik ben met een Franstalige Brusselaar getrouwd en woon in Brussel.
Onze twee kinderen zijn tweetalig. Zij lopen school in het Nederlandstalig onderwijs. Ik zit echt op wat men de 'taalgrens' noemt. In deze context is het voor mij uiteraard onmogelijk om u mijn visie te geven over de andere kant van de taalgrens. Welke kant? Van welke grens? Ons land is 300 kilometer lang. Het splitsen? Eigenaardig idee..."

:: Door de lens over de grens.
Van 10 tot 28 februari 2009, van di tot zo van 12 tot 18u - gratis
De Markten, Oude Graanmarkt 5, Brussel
02-512.34.25


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni