Expo: E.D.E.N. Design Textile Paradise

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
17/12/2008
Zin in verwondering en tuk op kitsch? In de torenkamer van de Hallepoort werd rond een collectie religieuze volkskunst een hippe designerexpositie met confronterend materiaal uit heden en verleden opgebouwd.

De tentoonstelling kreeg de titel E.D.E.N. Design Textile Paradise en heeft op een originele manier twee werelden van verschil - haast letterlijk - aan elkaar geklost. De Hallepoort (die als opdracht heeft de heemkundige verzamelingen van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in de kijker te zetten) bezit een indrukwekkende collectie devotiekunst. Van miniatuurreliekschrijnen en glazen stolpen met Mariabeelden tot wandkapelletjes en inbouw- of presentatiedozen (het soort huiskapelletjes dat op schoorsteenmantels stond of in lambriseringen en kasten werd verwerkt). Die dozen beelden allerhande religieuze taferelen uit: van de Annunciatie (achttiende-eeuws gekleed beeldje in was, zie foto) tot Adam en Eva in het aards paradijs of Christus in zijn graftombe: alles in was en versierd met gekleurd raffia, papier, velijn, gouddraad en vooral veel kantwerk. Voorral nonnen waren in deze ambacht zeer bedreven. De techniek om wassen beelden aan te kleden dateert trouwens van de zestiende eeuw; en bleef sterk in de mode tijdens de volgende twee eeuwen.

De studenten van de tweede bachelor Design-Textiel van de Académie Royal des Beaux-Arts de Bruxelles (hogeschool voor kunsten) lieten zich door deze buitenissige volkserfgoedverzameling inspireren om zelf textielcreaties te maken. Ze (her)ontdekten in de devotie-objecten een element van overdaad en paradijselijke luxe die ook vandaag herkenbaar én aanvaardbaar kan zijn in hedendaags design. In samenwerking met het textielbedrijf Deltracom ontwierpen ze een nieuwe lijn stoffen. Daarmee vervaardigden ze een aantal functionele, maar ook experimentele, hippe tassen: van heup-, rug- en gordeltassen tot humoristische schoudertassen en sterke 'sleurzakken'. Als op een catwalk liggen de stoffen te kijk, en de prototypes van moderne tassen hangen in een krans rond de rijke collectie volkskunst van toen.

:: E.D.E.N. Design Textile Paradise
wanneer: nog tot 31 januari 2009, di-vr van 9.30 tot 17 uur, za-zo van 10 tot 17 uur
waar: Hallepoort, Zuidlaan, Brussel, 02-533.34.52
kaarten: 1,5 / 4 / 5 euro (gratis onder 13 jaar)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni