Expo: Hugues de Würstemberger

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
22/03/2008
Welke trotse ouder maakt geen foto's van zijn nageslacht? Familie en vrienden krijgen die foto's uiteraard en zelfs veelvuldig te zien, maar daar houdt het in de meeste gevallen op. Niet zo bij het fotoalbum van Pierre en Pauline, daar wil iedereen wel even stil bij staan. Maar wat wil je met een vader die het niet kan laten om elk moment van zijn leven fotograaf te zijn.

Hugues de Würstemberger is erin geslaagd om door de jaren heen een verrassend familiealbum samen te stellen waarin we zijn kinderen zien opgroeien. Hun ongebreidelde fantasie en momenten van grote teleurstelling die even later als sneeuw voor de zon verdwijnen weet hij in tedere zwart-witbeelden vast te leggen. Würstenberger blijft trouw aan het vierkante formaat. Elk tafereel wordt met oog voor licht en detail in een strak kader gevat.

Familieportretten wisselt hij af met beelden uit zijn onmiddellijke omgeving: een paddenstoel in het bos, een sierlijke zwaan op een meer, een verweerde afsluiting met een eenzame vogel. De Würstenberger maakt een fotodagboek van zijn leven dat de familiekiekjes van u en ik met gemak overstijgt.

De Würstemberger - in een vorig leven nog lid van de pauselijke Zwitserse wacht - is in de eerste plaats fotojournalist. Sinds de oprichting in 1986 is hij lid van het fotoagentschap VU! Hij verwerft grote bekendheid met reportages over vluchtelingen in El Salvador en de nomaden in de Sahara. In 1990 wordt zijn werk bekroond met de Niepce Award, een jaar later wordt hij laureaat bij World Press Photo.

De van oorsprong Zwitserse fotograaf woont en werkt nu al enkele jaren in Brussel. Afgelopen jaar nam hij nog deel aan de groepstentoonstelling L'enfer me ment. Een initiatief van de vzw Autrement waarmee de aandacht wordt gevestigd op de soms penibele situatie waarin gevangenen zich bevinden. De Würstemberger heeft voor deze tentoonstelling in contrast met zijn persoonlijke werk resoluut gekozen voor kleur. Het resultaat is een reeks beklijvende foto's van de gevangenis van Sint-Gillis die je in al hun soberheid en met evenveel oog voor detail even doen slikken. Het leven achter de tralies moet echt wel onaangenaam zijn.

Voor wie geïnteresseerd is in het reportagewerk van De Würstemberger: in het gemeentehuis van Schaarbeek hangen er foto's van de herdenkingsplechtigheden die in Hiroshima worden gehouden, zestig jaar na het vallen van de atoombom. De foto's gunnen ons een blik op de officiële herdenkingsplechtigheden maar ook op de manier waarop de Japanners omgaan met deze weinig feestelijke verjaardag. Ook deze foto's zijn in kleur maar nooit doet het gebruik van kleur de boodschap onrecht aan. De Würstenberger is een discreet fotograaf die met zijn beeldtaal nooit sensatie opzoekt.

:: > 5.4.2008 Bois dormant, Box Galerie Maliestraat 88, Elsene, 02-537.95.55
> 17.4.2008 Hiroshima mon souvenir, gemeentehuis Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni