Met een X-vorm in een handomdraai kasten of hele leefruimtes in elkaar steken. Ontwerper Guy Charles gebruikt de X als extra grip bij het opbouwen, en achteraf houdt ze uw kast of kamer mooi bij elkaar. Een voorbeeld van Design: the problem comes first (Jens Bernsen, 1983). In de Ravensteingalerij kunt u in de uitstalramen dergelijke 'oplossingen' van het Brusselse Design Centre uit de periode 1975-1986 bezichtigen: trams, tuinstoelen, en straatmeubilair zoals vuilbakken en straatlampen.

Toen het Design Centre nog in de Ravensteingalerij huisde, was het een van de meest actieve centra in Europa. De vele tentoonstellingen over vooruitstrevende technieken en industriële mogelijkheden zijn nu vertegenwoordigd door hun affiches: Que font les designers belges ?, 1000 gezichten van het papier, Maquettes van bedrijfsklare fabrieken.

In andere vitrines is te zien waar Brusselse designers vandaag mee bezig zijn. Instant wil tonen dat ontwerpers op de veranderende maatschappij anticiperen en ze mee sturen, en daarbij gevoed worden door heden en verleden, spitstechnologie en industrie.

Via een kijkstrook kunt u zich vergapen aan Sphère, een lumineuze installatie van Guillaume Escallier en Jean-Pierre Deville, en in de rotonde van de Ravensteingalerij staat Escalliers Tactio. Waarvoor zou dat omgekeerde spijkerkussen dienen? Maar misschien is dat niet de goede vraag: het is een polysensorieel design dat bij aanraking een veelkleurig en vluchtig lichtspel vertoont. Bij dit design wordt het welbehagen even belangrijk als de functie. "Zet het op een tafel, hang het aan een muur: doe ermee wat je wil!" zegt zijn ontwerper.

The aesthetic of tubes van Onsite Studio is design dat nadenkt over toekomstige producten. Met veelkleurige (plastic)buizen, "een industrieel product dat gemakkelijk nieuwe vormen kan aannemen," ontstaan kronkelende zitelementen met lichtjes aan de uiteinden. Bedenker is de Brusselaar Sebastien Wierinck, die in Marseille zijn atelier heeft: "Noodgedwongen, ik kon in België moeilijk tentoonstellingen vinden voor mijn werk. Het was iets te verschillend van de algemene visie op Vlaamse design, namelijk minimalisme, maar mijn werk komt eerst, 'instant' dus, en dan pas de omgeving die de zaken mogelijk maakt." Vingerafdrukken van groot en klein op de vitrines tonen dat de nieuwsgierigheid is gewekt.

Instant: > 17.9 van 6 > 23.00u, Ravensteingalerij , 1000 Brussel
Designed in Brussels, Lakensestraat 99, 1000 Brussel, 02-218.01.40

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni