Expo Joëlle Delhovren

Yves De Vresse
© Agenda Magazine
28/01/2008
Door het leven getekend, zo zou je de modellen die Joëlle Delhovren schildert kunnen typeren. Haar portretten kennen geen genade. Er is geen enkele poging ondernomen om de realiteit mooier voor te stellen.

Als een koele observator zoomt Delhovren (geboren in Brussel in 1959) in op kleine en grote gebreken. Er is ook geen decor aanwezig om de zaken wat te verbloemen. De achtergronden van haar schilderijen spelen, op enkele uitzonderingen na, niet mee in het verhaal. En juist die zo meedogenloze benadering, die chirurgisch ontledende blik op de werkelijkheid die gestalte gegeven wordt door een energieke schildertoets verleent de personages van deze knappe doeken een zekere waardigheid. De berusting in hun lot, met hier en daar een vragende blik, verplaatst de gêne van het onderwerp van dit onderzoek naar de toeschouwer. Zonder meteen in de rol van voyeur gedwongen te worden, belandt de kijker toch in een ongemakkelijke positie.

In de enkele doeken die wél wat accessoires of interieurelementen bevatten (een badkuip met plastic eend, een ballon, varkentjes,...) lijkt de kunstenares ons in haar intieme leefwereld toe te willen laten. De snapshotanekdotiek wordt hier, naar mijn gevoel, niet echt gelukkig aangewend. Zoals de privéfotoalbums van goede buren ons zelden kunnen ontroeren, zo ontbreekt hier een wat universelere dimensie die Joëlle Delhovren wel in haar sterke portretten kan leggen. Deze schoonheidsfoutjes mogen u er zeker niet van weerhouden deze tentoonstelling te gaan bezoeken, waar ook werken op papier en schetsboeken worden getoond. Hierin komt een ander aspect van de persoonlijkheid van de artieste aan bod. Door middel van vrije visuele en tekstuele associaties ontstaat een inkijk in haar belevingswereld. Aquarellen, collages, tekstfragmenten liggen soms aan de basis van latere schilderijen, maar soms ook niet. Het lijkt wel of we eventjes mogen meelezen in een intiem dagboek. En ons dan toch wat meer als een voyeur gaan voelen.

:: Joëlle Delhovren, nog tot 9.2.2008 van do tot zat van 14u30 tot 18u30, Galerie Libre Cours, Stassartstraat 100, Elsene, info 0473-59.02.85

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni