Expo Leonardo da Vinci: The European genius

Els Scholiers
© Agenda Magazine
14/08/2007
"De grootste expo ooit over Leonardo da Vinci," zo kondigen de organisatoren de expo Leonardo da Vinci - The European Genius aan. Of u er ook zo over denkt, kunt u alleen maar te weten komen met een bezoek aan deze tentoonstelling in het pompeuze decor van de Basiliek van Koekelberg.

De titel van grootste expo ooit is terecht omdat de curatoren Leonardo da Vinci vanuit meerdere invalshoeken benaderen en daardoor diverse aspecten van de kunstenaar aan het publiek openbaren. Da Vinci als man, kunstenaar, ingenieur en humanist. Deze vier thema's bepalen het parcours van de tentoonstelling. Bovendien konden de organisatoren privéverzamelaars uit Europa en Amerika overtuigen om hun dierbare Leonardo da Vinci-items tijdelijk af te staan aan de Basiliek, waardoor deze expo een unieke combinatie is van objecten, schetsen en werken van en rond de kunstenaar.

Leonardo da Vinci was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuur- en scheikundige, beeldhouwer, schrijver en schilder. Omdat de kunstenaar dikwijls als het voorbeeld van het Europa-ideaal wordt beschouwd, is hij voor de organisatoren de figuur bij uitstek om 'vijftig jaar Europa' te symboliseren. De vzw Europa 50 nam de productie van deze prestigieuze expo op zich en werd bijgestaan door de vzw Collections & Patrimoines - gekend van de succestentoonstellingen Made in Belgium en Ik was 20 jaar oud in '45 - die voor de realisatie zorgde.

Het parcours in vier tijden
In het eerste deel, 'De Man', volgt de bezoeker de levenswandel van de meester. De tocht start in zijn geboortedorp Vinci en gaat via zijn kindertijd in Toscane tot in de streek van de Loire, waar de kunstenaar zijn laatste levensjaren doorbracht. Onuitgegeven films illustreren de zes levensfasen door de ogen van de meester zelf.
Het tweede deel belicht 'De Kunstenaar' Da Vinci en stelt het werk van de meester voor. De bezoeker ontdekt er zijn handleidingen, architecturale projecten, tekeningen en onderzoek naar de lichaamsverhoudingen. De kunstwerken, onder meer afkomstig uit privécollecties, vormen een geheel van originele en onuitgegeven werken.
Leonardo 'De Ingenieur' toont het technologische werk van Da Vinci: zijn onderzoek, werktuigen en uitvindingen. Een vijftigtal, soms enorm grote maquettes demonstreert de mechanische principes en de praktische toepassing ervan. De bekende brug van Leonardo bijvoorbeeld wordt levensecht herbouwd.
Het vierde en laatste deel geeft Da Vinci als humanist weer. Hier staan Leonardo's codices, waarin hij heel zijn leven in spiegelschrift schreef, centraal.

De nieuwe Mona Lisa
Speciaal voor deze tentoonstelling brengen de curatoren enkele exclusieve originele werken samen, afkomstig uit private en publieke verzamelingen. De Codex van de vlucht van de vogels, Madonna in de Grot of het enige zelfportret van Leonardo bijvoorbeeld. Ook de Madonna dei Fusi van Da Vinci en assistenten wordt voor het eerst aan een groot publiek getoond. En als klap op de vuurpijl, het nooit eerder geëxposeerde meesterwerk Maria Magdalena door Da Vinci en assistenten, een werk dat volgens de organisatoren kan concurreren met de Mona Lisa.

Daarnaast ontdekt de bezoeker originele schetsen en tekeningen over schilderijen en werktuigen: Studie van gepantserde tank of Hercules. Het publiek maakt ook kennis met schilderijen van Leonardo's leerlingen, onder meer Giovanni Pietro Rizzoli en Gian Giacomo Caprotti. Het Laatste Avondmaal van Tongerlo zal jammer genoeg enkel in kopie te bewonderen zijn. Ten slotte vullen een honderdtal schetsen en tekeningen van Rafaël, Michelangelo, Canaletto, Hans Dürer en Jeroen Bosch de tentoonstelling aan.

:: Leonardo da Vinci — The European Genius, 18.8 > 15.3.2008, van 10 tot 19u (wo > 22u, zo van 13 > 19u), in de Basiliek van Koekelberg, Basiliekvoorplein 1, Koekelberg, info@expo-davinci.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni