Expo MAXXI Museum Rome van Zaha Hadid Architects

De Brits-Irakese architecte Zaha Hadid won in 2004 als eerste vrouw de Pritzker Prize, zeg maar de Nobelprijs voor Architectuur. Die prijs plaatste haar naast groten als Frank O.Gehry, Aldo Rossi, Alvaro Siza, Rafael Moneo, Norman Foster of de Nederlander Rem Koolhaas, in wiens kantoor Hadid een tijdlang werkte voor ze haar eigen bureau oprichtte. In het architectuurmuseum CIVA loopt nu een tentoonstelling over haar laatste project.

Hadid, die vooral in deconstructivistische stijl ontwerpt, heeft intussen in heel wat West-Europese landen realisaties; onder meer het hoofdkantoor van BMW in het Duitse Leipzig is van haar hand. Momenteel eisen twee projecten haar aandacht op: het Aquatics Centre in Londen dat klaar moet zijn tegen de Olympische Spelen van 2012, en het MAXXI, het Nationaal Museum voor de Kunsten uit de 21ste eeuw in Rome. Dat moet volgend jaar klaar zijn, en zal uit twee afdelingen bestaan: één gewijd aan hedendaagse kunst, en één gewijd aan de Italiaanse architectuur, zowel uit de jaren 1900 als hedendaagse. Het museum verrijst in de Romeinse wijk Flaminio, waar vroeger veel militaire kazernes voor bedrijvigheid zorgden, maar die stilaan een grote culturele uitstraling krijgt. Voor het MAXXI werd het ontwerp van Hadid gekozen uit 273 inzendingen, onder meer afkomstig van Koolhaas en Toyo Ito.

Het architectuurcentrum CIVA in de Kluisstraat in Elsene wijdt nu een tentoonstelling aan dat laatste project van Hadid, MAXXI Museum Rome: Zaha Hadid Architects. De jury apprecieerde vooral de manier waarop ze haar ontwerp kon integreren in het stedelijke weefsel, en het idee van een 'stedelijke campus' uitwerkte. "De gebogen lijnen van het gebouw zorgen voor een harmonieus geheel. De vloeiende, dynamische en sterk variërende vormen en het in elkaar overlopen van de verdiepingen zorgen voor een boeiende en complexe structuur."

Behalve aan de wedstrijd, de plannen en de bouwwerf besteedt de tentoonstelling in het CIVA ook aandacht aan het toekomstige museum, onder meer aan de hand van de collecties die de afgelopen jaren werden verzameld. Virtuele beelden zorgen ervoor dat u nu al in het museum kunt 'rondwandelen'.

:: Nog tot 9 maart 2008, CIVA Kluisstraat 55, Elsene. Info via 02-642.24.50

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement