Expo over 150 jaar Vlaamse studenten in Brussel

© tvbrussel
02/10/2006
Vanaf vanavond tot 30 oktober loopt in het Archief en Museum van het Vlaams Leven in Brussel een tentoonstelling over studenten. Niet zomaar studenten. Maar Vlaamse studenten in Brussel van de voorbije 150 jaar.

Die vereniging is in de loop van de jaren veranderd van naam, maar de slogan is altijd dezelfde gebleven: "Geen taal geen vrijheid."

Belangrijk hierin is het besef dat ze - ondanks het feit dat ze in een andere taal moeten studeren - dat het toch belangrijk is om je eigen taal te kunnen spreken: sociaal gezien, economisch en om een betere levensstandaard te krijgen", zegt Mariet Calsius van het Archief en Museum van het Vlaams leven in Brussel.

De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende periodes, in verschillende kleuren. Eerst wordt de vroege geschiedenis behandeld, in het geel. Daaarna komt de periode tussen de twee wereldoorlogen aan bod.

"In die periode speelden de problemen van activisme en pacifisme: wat moesten de studenten kiezen? De jaren '30 waren dan weer een periode waarin de studentenbeweging weer wat oplaaide", zegt Calsius.

Daarna komt het ontstaan van de VUB en als laatste gaat het over de studentengewoontes. Mariet Calsius legt uit waarom het gulden boek een opmerkelijk stuk is:
"Een gulden boek was voor heel wat verenigingen belangrijk: het ontstaan van de vereniging staat erin, de statuten, de nieuwe leden en belangrijke bezoeken of titels staan erin."

De tentoonstelling loopt nog tot 30 oktober. Daarna doet ze aantal Vlaamse steden aan.
Op 18 oktober, de dag van de student worden er gratis rondleidingen gegeven aan studenten.

Meer info vindt u op de website van de vub.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni