Expo over caféleven van weleer in Abdij van Dielegem

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
19/08/2009
Hoewel Jette ook vandaag nog menige kroeg telt, is het caféleven toch niet te vergelijken met honderd jaar geleden. Toen waren er in de gemeente meer dan tweehonderd staminees en brouwerijen.

In de Abdij van Dielegem - die ooit haar eigen bier had - loopt sinds een paar weken een tentoonstelling over het bloeiende café- en brouwersleven in Jette.

De tentoonstellingsmakers konden putten uit de collectie van twee particuliere verzamelaars van bierattributen: affiches en emailborden van biermerken, bierglazen en -pullen, tapkranen, bierpompen, gereedschap om de houten vaten te maken, en caféspelen. Voordat de flipperkasten en fruitautomaten hun intrede deden, vermaakte men zich in de kroeg immers op een andere manier, met biljart, kegelen, triktrak en het knap gemaakte kikvorsspel, waarbij de spelers een munt in de mond van een houten kikker moesten mikken.

Oudste en verdwenen cafés en brouwerijen
Interessant zijn ook de talrijke zwart-witfoto's, veelal uit de Dexia-collectie, die de oude Jetse cafés en verdwenen brouwerijen in beeld brengen. Behalve de brouwerijen Taymans en Paulus (van de geuze Paulus) had je bijvoorbeeld in de Kerkstraat brouwerij Huygens en aan de Jetsesteenweg brouwerij Timmermans. In de Jules Lahaye­straat, in het gebouw van de vroegere siroopfabriek Wayland, zaten ooit maar liefst drie brouwerijen: de Brasserie des Trois Frères, de Malterie Saint-Zoïto en de Brasserie de la Providence. Ook La Ferme du Wilg op de Wemmelsesteenweg, nu een restaurant, was ooit een brouwerij. Al deze brouwerijen verdwenen na de Tweede Wereldoorlog.

Ook cafés waren er bij de vleet en sommige, zoals Le Central en Le Prophète, bestaan nog. Maar de meeste zijn weg of van naam veranderd. Vooral rond het Kardinaal Mercierplein, aan het sta­tion, wemelde het honderd jaar geleden van de staminees . Behalve het onvermijdelijke Café de la Gare had je daar bijvoorbeeld de Dobbele Boterham, het Vlaams Huis, het Boerenhol en de Rotte Planchei. Ze hadden "niet allemaal dezelfde standing", meldt het foto-onderschrift op de tentoonstelling.

Voorts waren er cafés die vernoemd waren naar de woonplaats van de meeste arbeiders die er verzamelden: Stad Dendermonde, café Opwijk en de Ternath. Ook de geschiedenis van de populaire brasserie Le Vieux Pannenhuis wordt uit de doeken gedaan. Blijkbaar was er in de eerste helft van de vorige eeuw een hevige concurrentie tussen de verschillende staminees van de Leopold I-straat, vooral dan tussen het Ancien en het iets verderop gelegen Nouvelle Pannenhuis, dat klanten probeerde te lokken met specialiteiten als tête de veau à la vignette en riz au lait .

De expositie is een initiatief van de Franse Gemeenschap van Jette, vandaar wellicht dat de onderschriften eentalig Frans zijn.

:: De tentoonstelling Histoire... de bières! loopt tot en met 6 september in de Abdij van Dielegem, Tiebackxstraat 14, dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni